Operacija Florijan

Humanitarna organizacija “Operation Florian” sa sjedištem u Engleskoj, ustrojena 1994. za pružanje pomoći spasilačkim i vatrogasnim postrojbama na području Republike Hrvatske, dopremila je u razdoblju svog djelovanja od 1994. do 2002. godine na područje Republike Hrvatske 70 vatrogasnih vozila i velike količine vatrogasne opreme kao što su osobna i skupna zaštitna oprema, izolacijski aparati, vatrogasne armature, spasilačka oprema, aparati za reanimaciju i sl. Posebnost u okviru ovih akcija bila je upravo u tome da su donacije usmjeravane u područja, gdje vatrogasna organizacija nije u dogledno vrijeme bila sposobna iz vlastitih sredstava nabaviti zadovoljavajuću tehniku i opremu (ratom stradala područja), te je razvoju zaštite od požara i vatrogastva dat značajan zamah.
Pružanje pomoći, koje je otpočelo već 1994. godine, prvenstveno kao suradnja temeljena na kontaktima dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar i humanitarne organizacije "Operation Florian", razgranala se i proširila u tolikoj mjeri da je količina skupljene vatrogasne opreme u Engleskoj bila prevelika za područje otoka Brača, te je 1996. godine suradnja podignuta na razinu Republike Hrvatske. U suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Ministarstvom unutarnjih poslova, “Operacija Florijan Hrvatska” uspješno je organizirala 7 vatrogasnih kampova u Republici Hrvatskoj, koji su održani u početku u Supetru na Braču, te do 2002. godine kao disperzirani kampovi diljem Republike Hrvatske.
Preko “Operation Florian” pokrenute su inicijative u pogledu uključenja Hrvatske vatrogasne zajednice u međunarodnu vatrogasnu organizaciju NFPA, uspostavljena je suradnja između proizvođača vatrogasne tehnike i opreme, na području usavršavanja i osposobljavanja vatrogasnih kadrova, rada s vatrogasnom mladeži, itd.
“Operacija Florijan” je također značajnu pomoć pružila Gorskoj službi spašavanja i bolnicama na području Republike Hrvatske.

Zahvaljujući svim engleskim vatrogascima “Operation Florian”, na čelu s predsjednikom Steve-Owen Hughesom, kojem je u odsutnosti ovom prigodom dodijeljeno najviše vatrogasno odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice, Povelja Mirko Kolarić, te zapovjedniku Michaelu Anthony Dohertyu i ostalim stotinama britanskih vatrogasaca, istaknuta je neizmjerna korist, koju je ova humanitarna i dobrovoljna suradnja donijela hrvatskom vatrogastvu.

Također je istaknuto, da bez višegodišnjeg dobrovoljnog angažmana članova "Operacije Florijan-Hrvatska" na čelu s Nikicom Maričić, Ivicom Vranjičić i Vinkom Bakija, ne bi bila ostvarena ova plemenita suradnja, koja je njihovom aktivnošću započeta i održavana.

Na svečanoj sjednici obilježavanja 10. obljetnice "Operacije Florijan Hrvatska", koja se 16. rujna 2006. godine održala u poglavarstvu grada Supetra, bili su, uz cjelokupno vodstvo "Operacije Florijan Hrvatska" i gosti iz Velike Britanije na čelu sa zapovjednikom "Operation Florian" iz Engleske Michaelom Dochertyem, te predstavnici grada Supetra, VZŽ Splitsko-dalmatinske i "operacije Florijan" Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kojima je također kroz englesku vatrogasnu humanitarnu organizaciju dopremljena izuzetno velika humanitarna pomoć (oko 100 vatrogasnih vozila u BiH i Crnu Goru).