HOLISTIC

Slika /slike/EU projekti/Holistic_logo.jpg
Projekt HOLISTIC odobren je u okviru IPA Adriatic CBC programa prekogranične suradnje 2007-2013 Prioritet 2, Mjera 2.1- Upravljanje prirodnim i kulturnim resursima i prevencija prirodnih i tehnoloških rizika, i plod je uspješne suradnje 20 projektnih partnera iz 8 zemalja jadranske regije. Projekt HOLISTIC trajati će 30 mjeseci i ukupne je vrijednosti 9,3 mil.€ u čemu Republika Hrvatska sudjeluje sa 3,2 mil. €.

Na službenom predstavljanju projekta medijima, Župan županije Splitsko-Dalmatinske Zlatko Ževrnja istaknuo je važnost projekta HOLISTIC za regiju, koji ima za cilj prevenciju i smanjenje posljedica prirodnih rizika i katastrofa, s posebnim naglaskom na smanjenje rizika od šumskih požara i potresa.

          U projektu sudjeluje 20 institucija/organizacija iz 8 država, i to Hrvatske (6: Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatski šumarski institut, Hrvatska vatrogasna zajednica, Šibensko-kninska županija, Zadarska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Istarska županija), Italije (6: Ured civilne zaštite regija Marche, Ured civilne zaštite regije Veneto, Punto Europe konzorcij Teramo, Regionalni ured za poljoprivredu,  šumarstvo i ribarenje iz Molisa, Javna ustanova za parkove i bioraznolikost Po-delte, Regionalna civilna zaštita autonomne pokrajine Friuli Venecija Giulia), Slovenije (1:općina Ajdovščina), Grčke (1: regija ionskih otoka), Albanije (1:Visoka poljoprivredna škola Tirana), Srbije (1:Ministarstvo unutarnjih poslova), Bosne i Hercegovine (2: Ministarstvo gospodarstva zapadno hercegovačkog kantona i Hercegovačko-neretvanski kanton) i Crne Gore (1: Visoka škola znanosti i umjetnosti Crne Gore).

            Glavni ciljevi projekta su:

  1. razvoj sustava za vatrogasnu prevenciju
  2. razvoj obnovljivih izvora energije (korištenje bio-mase)
  3. razvoj prevencije i nadzora u slučaju potresa

Opći cilj projekta je poduprijeti održivo upravljanje zajedničkih prirodnih resursa kroz prevenciju požara i poduprijeti održivo korištenje biomase kroz zaštitu vrijednih prirodnih resursa
Svrha ovog projekta je primijeniti niz mjera za sprečavanje šumskih požara i provedbu učinkovitog sustava praćenja šumskog požara. To će ojačati suradnju s prekograničnim partnerima, poboljšati infrastrukturu u vatru nadzoru i uspostaviti sustav za otkrivanje šumskih požara u prekograničnom području i protokolima za protok informacija.

Dokumenti