Nagrade i priznanja

Slika /slike/amblem.jpg
Vatrogasci su tijekom godina primili niz nagrada i priznanja kao dokaz da javnost prepoznaje njihov trud, požrtvovnost i hrabrost.

PONOS HRVATSKE 


2006. VOLIMIR MILOŠEVIĆ, JVP ŠIBENIK, za izvlačenje vozila koje je upalo u more kod Zatona. U vozilu je ostao suvozač Ivan Crnica, koji je spašen zahvaljujući Miloševiću.

2007. Nagrada je dodijeljena VATROGASCIMA STRADALIMA NA POŽARU  NA OTOKU KORNATU. Najveća tragedija hrvatskog vatrogastva odnijela je živote 12 ljudi koje ćemo zauvijek pamtiti: Ivica Crvelin (52), Ante Crvelin (23), Tomislav Crvelin (23), Gabrijel Skočić (19), Marko Stančić (17), Hrvoje Strikoman (19), Josip Lučić (19), Marinko Knežević (52), Karlo Ševerdija (17), Dinko Klarić (33), Ante Juričev Mikulin (19) i Ivan Marinović (37). Jedini preživjeli je Frane Lučić (24) iz DVD-a Tisno.

2008. FRANE MARČIĆ, DVD "DALMACIJA" DUGI RAT, za spašavanje dvogodišnje djevojčice iz mora.

2009. ZLATKO UVANOVIĆ, VATROGASAC U JPVP GRADA OSIJEKA, za spašavanje kolege Vjeke Pejića, prilikom gašenja požara u robnoj kući Doma u Osijeku.

2011. VATROGASCI INA RAFINERIJE SISAK za gašenje požara u rafineriji 20. lipnja 2011. Zaposlenici INA-e zatvorili su dovod goriva, a zatim se više od 160 vatrogasaca u 60 vatrogasnih vozila borilo s iznimno visokim temperaturama, plamenom i gustim dimom više od tri sata.

2012. HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA za preko 40000 intervencija koje su odradili vatrogasci.  U ovoj godini u Hrvatskoj je bilo i požara i poplava, a svojim radom osobito su se istaknuli zapovjednik DVD-a Lipik Tomislav Stokić (31) te Ivo Franušić, zapovjednik JVP “Dubrovačko primorje”. Stokić je u siječnju vodio intervenciju gašenja tvornice mineralne vode Studenac u Lipiku. Franušić je umalo izgubio život spašavajući kolege iz požara kod Komina.

2015. VATROGASNA ZAJEDNICA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE I MATO JERKOVIĆ za gašenje požara na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu. Veliku ulogu u borbi protiv požara imali su i djelatnici HEP-a na Pelješcu, osobito Mato Jerković, poslovođa u pogonskom uredu HEP-a u Pijavičinom.

2017. PROFESIONALNE I DOBROVOLJNE VATROGASNE POSTROJBE i OSRH za uspješan angažman u najtežoj požarnoj sezoni u povijesti RH.

2018.  DINO ŠKAMO, JVP GRADA RIJEKE, za herojsko spašavanje kupača na riječkoj plaži.

2020. ŽELJKA BRELIĆ, DVD RESNIK ZAGREB, nagrada za nesebičnost i humanost u pomaganju na potresom razorenom području.
 
2020. MARIO PETRUNIĆ I LUKA BROZINIĆ, DVD BELAVIĆI, za herojsko spašavanje ozlijeđenog muškarca s pruge prije naleta vlaka.

2023. NIKOLA MARTINIĆ DRAGAN i JAKOV ZLATAR, DVD SUPETAR, danima su se brinuli o dva dječaka dok su se njihovi roditelji nakon prometne nesreće liječili u bolnici.