2021.

Završetak glavnog napora požarne opasnosti
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković donio je Odluku o prijevremenom završetku glavnog napora požarne opasnosti, a koji je stupio na snagu 23. rujna 2021. godine u 19:00 sati.

Konferencija za medije s temom analize protupožarne sezone 2021.

Glavni napor požarne opasnosti

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika glavni napor požarne opasnosti tijekom požarne sezone i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama započeo je 21. lipnja 2021. godine, a redovita dislokacija vatrogasnih snaga s kontinenta na priobalje započela je u četvrak 24. lipnja. Odluka je donesena nakon izvršene procjene vremenskih prilika, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja i sa zapovjednikom vojnih snaga.
Naime, Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za RH u 2021. godini, propisano je razdoblje glavnog napora požarne sezone u vremenu od 1. lipnja do 30. rujna. No, zbog situacije na terenu, a vezano uz klimatske značajke duž cijelog priobalja što je uključivalo i duže razdoblje sa značajnijim padalinama čime je smanjena opasnost od šumskih požara, bio je odgođen početak glavnog napora požarne opasnosti do 20. lipnja.
21. lipnja se je održao i kraći radni sastanak sa svim sastavnicama Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH, a Vatrogasno operativno središte HVZ-a s početkom protupožarne sezone djeluje iz Divulja.


Vatrogasne snage

Tijekom glavnog napora požarne opasnosti, na priobalju je stacionirano 1.371 profesionalnih vatrogasaca u 39 javnih vatrogasnih postrojbi priobalnih županija, oko 5.000 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, 46 vatrogasaca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe HVZ-a, 75 vatrogasca s 20 vozila iz kontinentalnog dijela RH dislociranih na 11 mjesta (u jednoj smjeni) te do 1.000 sezonskih vatrogasaca, članova dobrovoljnih vatrogasnih društava s priobalja.
S obzirom na blago povećanje u ljudstvu, ali i znatnije povećanje broja novih vatrogasnih vozila, može se zaključiti da je ukupna spremnost operativnog sustava zaštite od požara povećana u odnosu na protekle godine.
Uz vatrogasce, za djelovanje na požarima je spremno do 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (kopnene, zračne i pomorske snage), snage interventne i temeljne policije te interventni tim za spašavanje (DVIP, HGSS, Hitna pomoć).

Isto tako, u punoj pripravnosti za požarnu sezonu bit će na raspolaganju:

  • do šest (6) protupožarnih zrakoplova Canadair CL-415,
  • do šest (6) protupožarnih izviđačko-navalnih zrakoplova Air-tractor,
  • jedan (1) helikopter za gašenje, prijevoz gasitelja i desantiranje.

Promidžbene aktivnosti
Tijekom požarne sezone provode se i preventivne aktivnosti putem medija. U nastavku su edukativni TV i radio spotovi s porukama o zaštiti od požara.Brojne su se lokalne radijske i TV postaje, svjesne važnosti ove teme, također uključile u medijsku kampanju te su tijekom cijele požarne sezone u svojem programu besplatno emitirale navedene spotove.
 
Hrvatska radiotelevizija, Zabavni radio, Radio Drava d.o.o. , Radio 105 Selnica, Radio otok Krk, Radio Max, Hrvatski radio Otočac, Radio Makarska, Hitradio, Radio Ilok, Rovinj FM, Radio Koprivnica, Radio Sisak, Otvoreni Radio, Radio Ludbreg, ZFM, Obiteljski radio Ivanić, Radio Megaton, Krugoval 93,1 MHz, Radio Istra, Radio Ploče.
 
Hvala svim medijima koji su podržali kampanju Hrvatske vatrogasne zajednice!