Požar kod Lokve Rogoznice

  • Slika /slike/DVD Podgora.jpg
  • Slika

  • Slika

Požar koji je izbio u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugašen je 13. siječnja u 17.00 sati.

14. siječnja
Požar je ugašen je 13. siječnja u 17:00 sati.  
Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i borove šume na procijenjenoj površini od 115 ha.
 
13. siječnja

Požar na predjelu Ivašnjak kod Lokve Rogoznice lokaliziran je 12. siječnja. Trenutna procijenjena opožarena površina iznosi 115 ha, a na gašenju požara sudjelovalo je ukupno 150 vatrogasaca sa 45 vatrogasnih vozila iz operativnih područja Omiš, Makarska, Split, Kaštela, Solin, Sinj, Imotski, Trogir te IVP Split-Divulje.

Tijekom noći na sanaciji i dežurstvu na požarištu bila su 24 vatrogasca sa 7 vatrogasnih vozila iz DVD-ova Omiš, Kučiće, Gata, Dugi Rat i IVP Split-Divulje

12. siječnja
Iza vatrogasaca još je jedna besana noć u kojoj su nadljudskim snagama branjeni objekti od požara kojeg je razbuktavala jaka bura na predjelu Ivašnjak kod Lokve Rogoznice i koji je još aktivan.

Prema riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Kovačevića situacija je pod kontrolom. “Vatrogasci su okružili cijeli požar i tijekom jutra ćemo proglasiti njegovu lokalizaciju. Nažalost, vjetar nam ne ide prilog, još uvijek se nije smanjila njegova jačina, tek se sutra očekuje slabljenje bure. Ovo je naseljeno područje, no vatrogasci su uspješno spriječili svako širenje vatre prema objektima te možemo reći kako oni nisu ugroženi, a vatrogasci ostaju na terenu do daljnjega”, kazao je zapovjednik Kovačević.

Prema trenutnim podacima, opožareno je oko 105 hektara trave, niskog raslinja i borove šume.
U gašenju je do sada ukupno 123 vatrogasaca sa 40 vatrogasnih vozila iz operativnih područja Omiš, Makarska, Split, Kaštela, Solin, Sinj, Imotski, Trogir te Intrevencijske vatrogasne postrojbe Split-Divulje, a smjena vatrogasaca izvršit će se u jutarnjim satima.

11. siječnja
Požar otvorenog prostora na predjelu Ivašnjak kod Lokve Rogoznice i dalje je aktivan. Gori trava, nisko raslinje i borova šuma, a od sinoć je na području zahvaćenom požarom isključena i struja jer kroz to područje prolazi dalekovod.
„Situacija na terenu je dosta teška budući da jak orkanski vjetar otežava gašenje požara“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te dodao kako nema ugroženih objekata.
„U gašenju sudjeluje 108 vatrogasaca sa 33 vatrogasna vozila s operativnih područja Omiš, Makarska, Split, Kaštela, Solin, Sinj, Imotski, Trogir i Intervencijske vatrogasne postrojbe Split-Divulje“, objasnio je Tucaković i rekao kako se tijekom dana očekuje smirivanje situacije.

Dodajmo i kako je tijekom jučerašnjeg dana zabilježen povećan broj vatrogasnih intervencija u Primorsko – goranskoj županiji kao posljedica jakog vjetra. Zabilježene su 22 tehničke intervencije na kojima je sudjelovalo ukupno 65 vatrogasaca sa 25 vatrogasnih vozila. Većinom se radilo o uklanjanju stabala, pokidanom granju, uklanjanju električnih i telefonskih stupova kao i raznih metalnih ograda.

Ugašen je požar otvorenog prostora na predjelu Jasenovo, između Žaborića i Jadrtovca, kojim je zahvaćeno oko 30 ha trave, niskog raslinja makije i borovine. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 57 vatrogasaca sa 21 vatrogasnim vozilom iz JVP Šibenik, Intervencijske vatrogasne postrojbe Šibenik te DVD-ova Primošten, Brodarica, Zablaće, Zaton, Grebaštica, Šibenik, Perković, Pirovac, Bilice i Vodice.

Foto: DVD Podgora, DVD Gata, DVD "Mladost" Kaštel Sućurac

Pisane vijesti