Održana konferencija za medije s temom najave požarne sezone i vježbe SIGURNOST 23

  • Slika /slike/Vijesti/HVZ-Najava protupožarne sezone 2023 (5).JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U četvrtak 15. lipnja 2023. godine u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu održana je konferencija za medije na temu predstojeće požarne sezone kao i najava vježbe SIGURNOST 23. 

Konferenciji su nazočili  glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić, Ivan Güttler, zamjenik ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda te u ime Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Tomislav Marević, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju.
 
Tucaković: Povećan broj redovitih dislokacija vatrogasnih postrojbi
Tucaković se uvodno osvrnuo na iscrpljujuću sezonu 2022. godine u kojoj je, nažalost, život izgubio jedan vatrogasac. Kazao je i kako je u ovoj godini do kraja svibnja vidljivo značajno smanjenje broja požara u odnosu na prethodnu godinu pa je tako zabilježeno u prošloj godini 6.272 požara na otvorenom prostoru dok je u 2023. zabilježeno 2.064 što je smanjenje od 67%. “Uspoređujući samo požare raslinja vidimo kako je ta brojka smanjena za čak 75% te je u ovoj godini zabilježeno 1.252 požara dok je u prošloj u istom razdoblju bilo 5.032 požara. Opožarena površina smanjena je za čak 96% pa je sa 48.921 ha smanjena na 1.775 ha. I ukupan broj požara smanjen je za čak 51% pa je tako od 8.756 požara u 2022. godini u ovoj zabilježeno 4.277 požara dok je djelovanje zračnih snaga na požarima smanjeno za gotovo 83%. Dodajmo i kako je zabilježeno 13% manje požara na objektima dok je povećan broj požara prometnih sredstava za 4%”, rekao je Tucaković.

Dodao je kako su pripreme za novu sezonu krenule još krajem prošlog ljeta kada su županijski vatrogasni zapovjednici dostavili podatke o potrebi probijanja novih protupožarnih puteva, a u novi Program aktivnosti uključeni su novi prijedlozi - od pojačanog nadzora odlagališta otpada, instaliranje dodatnih kamera za nadzor, pojačane sigurnosti u kampovima i turističkim naseljima do povećanog broja sudionika programa, a  za njegovo provođenje osigurano je ukupno 21.952.246,00 EUR-a.

“Suradnja s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, s Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim šumama i Državnim hidrometeorološkim zavodom je na vrlo visokoj razini. Uveli smo nove metode promatranja, a uz postojeće kamere uveli smo 20 novih kamera koje su postavljene u Istarskoj, Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj županiji te će tako cijelo priobalje biti pod video nadzorom i uvezano u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama koje će započeti s radom 19. lipnja u 12,00 sati. Dislokacije ćemo izvršiti 29. lipnja na 17 lokacija na otocima i u priobalju. Ove godine smo uveli nove dislokacije i to u Biševu, Zadru, Zatonu, Primoštenu i u Supetru na Braču gdje će biti dislokacija samo s kolegicama vatrogaskinjama. Cilj nam je da što prije reagiramo, upotrijebimo sve snage, od zemaljskih do zračnih, a uslijed predviđenja toplinskih valova poduzet ćemo sve preventivne aktivnosti i slati ophodnje na teren”, rekao je zapovjednik Tucaković i dodao kako se pokazalo da su ophodnje vrlo učinkovita metoda u ranom otkrivanju i sprečavanju požara te da se u sustav uvode besposadne letjelice u područjima na kojima nema kamera.

Tucaković je dodao da je najveći rizik od požara od 20. srpnja do 20. kolovoza te kako je ove godine velika količina oborina prouzrokovala visok rast raslinja što stvara veliku gorivu masu uslijed predviđenih visokih temperatura. Također, osvrnuo se i na zračne snage i kazao: ”Gledajući usporedbu korištenja zračnih snaga gdje su u 2023. godini korištene 29 puta, a u ovoj samo 5 puta, dovoljno govori o gašenju požara, i izlasku vatrogasaca. Spremnost vatrogasaca se pokazala i u ovogodišnjim poplavama, a zapravo možemo zaključiti da su naši vatrogasci svakodnevno sposobni bez obzira o kakvoj se intervenciji radi”, rekao je Tucaković. Dotaknuo se i brojnih promidžbenih aktivnosti koje se provode sa svrhom smanjenja broja požara, od letaka za strance, jumbo plakata, oglašavanja na plažama i trajektima kao i radijske te tv edukativne spotove koji se svakodnevno emitiraju.

Na kraju se zapovjednik Tucaković zahvalio medijima na objektivnom izvještavanju i praćenju aktivnosti u vatrogastvu i zaštiti od požara koji svakako doprinose boljoj informiranosti i jačanju svijesti građana o sigurnosti.
 
Brigadni general Ivan Turkalj također je dodao da je Ministarstvo obrane – Oružane snage RH spremno za ovu protupožarnu sezonu: “Od zračnih snaga na raspolaganju u sezoni će biti do 5 Canadaira, 6 Air Tractora, 1 helikopter te jedan zrakoplov za izviđanje i ostale zadaće kao i bespilotna letjelica Orbiter 3, 200 pripadnika kopnenih snaga za brzu intervenciju te dodatne snage za ojačanje iz II. Stupnja spremnosti što je oko 500 pripadnika”.
 
Ivan Güttler naveo je kako Hrvatska kao mediteranska zemlja ima visoki rizik od izbijanja požara te se prema predviđanjima i  ovo ljeto  očekuju visoke temperature. Veliku pomoć vatrogascima kod gašenja požara otvorenih prostora daju i svakodnevna izvješća i meteorološka predviđanja na temelju kojih vatrogasne snage i djeluju te mogu planirati preventivne aktivnosti.
 
 
Dujić: Videonazorom pokrivamo cijelo priobalje
O aktivnostima Hrvatskih šuma govorio je predsjednik uprave Nediljko Dujić: “Motriteljsko-dojavna služba uspostavlja se u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna, a Hrvatske šume raspolažu sa 176 motrionica i 14 čvrstih objekata, a pored radnika Hrvatskih šuma, na poslovima motrenja i dojave na području krša planiramo zaposliti otprilike 320 vanjskih djelatnika”, kazao je Dujić i dodao kako je puno uloženo u videonadzor na 48 lokacija s ukupno 96 kamera. Postavlja se videonadzor na novih 20 lokacija raspoređenih u Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, a vrijednost trogodišnje investicije iznosi 650.000 eura. Radi se o sustavu s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara. “S ovih 20 novih lokacija s kamerama pokrili smo cijelo priobalje, a nove lokacije prezentirat ćemo sutra u Istri”, rekao je Dujić.
 
Podsjetio je kako je od rujna prošle godine do svibnja 2023. izgrađeno 60 km novih protupožarnih prosjeka s elementima šumskih cesta te kako su u istom periodu radili na održavanju 360 km postojećih prosjeka. Za provođenje svih ovih i drugih mjera zaštite šuma od požara u 2023. planirano je 16,3 milijuna eura.

“Ove godine ponovno pokrećemo komunikacijsku kampanju protupožarne tematike usmjerenu na građane Hrvatske i njene posjetitelje. Budući da baš u lipnju službeno kreće sezona visokog rizika od vatre, upravo je ovaj mjesec odabran i za početak kampanje pod nazivom i sloganom „Nemar je prva iskra“. Kako i sam naziv govori, ljudska nepažnja jedan je od glavnih uzroka požara, zbog čega želimo građane osvijestiti o njihovoj ulozi u očuvanju šuma, imovine, a onda i ljudskih života od razornih učinaka požara”, zaključno je kazao Dujić.
 
VJEŽBA SIGURNOST 2023
Vježba SIGURNOST 23 održat će se 16. lipnja na području Istarske, Zagrebačke i Karlovačke županije s početkom u 9 sati, a s ciljem provjere funkcioniranja sustava, spremnosti vatrogasnih snaga i suradnje sa svim drugim sastavnicama sustava. Na području Zagrebačke županije u postrojenju INA-e u Ivanić Gradu prikazat će se reagiranje vatrogasaca na događaj s opasnim tvarima dok će na području Karlovačke županije biti izvedena vježba tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom prilikom velikih poplava u okviru Projekta „STREAM POPLAVA 23“. U njoj će sudjelovati pripadnici vatrogasnih postrojbi i ostalih službi nadležnih za obranu od poplava s područja Karlovačke županije. Centralni dio vježbe bit će na području Istarske županije na prostoru INA Benzinske postaje Rebri gdje će se prikazati postupanje u slučaju velike prometne nesreće nakon koje je izbio šumski požar.


 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica