Nedeljko Vukalović izabran za dopredsjednika CTIF-a

  • Slika /slike/Nedeljko Vukalović novi je dopredsjednik CTIFa.jpg
  • Slika

  • Slika

Na Skupštini Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) održanoj u Beču, Nedeljko Vukalović je izabran za dopredsjednika CTIF-a. 

Dana 15. lipnja 2023. godine u Beču (Austrija) održana je Skupština Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF), na kojoj su sudjelovale 22 zemlje članice CTIF-a, a Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali su zamjenik predsjednika predsjedništva HVZ-a Nedeljko Vukalović, načelnik Sektora za vatrogastvo HVZ-a Mario Starčević i stručna suradnica za mladež, natjecanje i tradiciju HVZ-a Marija Kenfelja.

O domaćinu
Vatrogasna zajednica Austrije zastupa 4.500 vatrogasnih postrojbi s oko 350.000 operativnih vatrogasaca, od kojih su oko 98% dobrovoljni vatrogasci. Suorganizator Skupštine CTIF-a bila je profesionalna vatrogasna postrojba Beč.

Aktivnosti CTIF-a
Pripreme i provedba međunarodnih vatrogasnih natjecanja u Celju u 2022. godini ocijenjeni su izuzetnima, te je pohvaljena Vatrogasna zajednica Slovenije na izuzetnim naporima i izvrsnoj provedbi natjecanja. Ukupno je CTIF sufinancirao natjecanja u Celju s 40.000 EUR, u kojima je sadržano i po 8 EUR/natjecatelju. Također je organizatoru Skupštine CTIF-a doznačeno 6.000,00 EUR. Razmatra se ustrojavanje novog odbora za športska natjecanja, koji bi se izdvojio iz Odbora za natjecanja CTIF-a.

Održano je niz sjednica izvršnog odbora (virtualno 2 puta mjesečno) i 15-ak odbora CTIF-a. Uspostavljena je suradnja s Ujedinjenim narodima, koji se također intenzivno bave zaštitom od požara i vatrogastvom. U području vatrogasne prevencije i utvrđivanja uzroka požara intenzivirat će se aktivnosti, te se zemlje članice pozivaju na sudjelovanje u radu Odbora.

Odbor za spašavanje i nove tehnologije sudjeluje u 4 projekta (solarni paneli, EuroNCAP, HyResponder i Litij ionske baterije), te sudjeluje u revidiranju ISO 17840 spasilačkih listica. CTIF je ustrojio dužnost časnika za nove pridružene i redovne članice CTIF-a, kako bi se iste u što kraćem roku uključile u aktivnosti CTIF-a. Ustrojava se nova regionalna radna grupa CTIF-a nordijskih i baltičkih zemalja.

Financijsko izvješće
Oko 140 tisuća EUR-a dužne su redovne i  pridružene članice CTIF-a, s tim da redovnu članarinu nisu u mogućnosti platiti zbog međunarodne regulative Rusija, Bjelorusija i Iran. Ukupno je na računu CTIF-a 31.12.2022. bilo 463.853,97 EUR, s tim da su rashodi CTIF-a u 2022. godini iznosili 131.268,59 EUR, uz prihode od 70.000,00 EUR.
Za 2023. godinu planiraju se prihodi i rashodi u iznosu od 100.600,00 EUR.
 
Sporazum o razumijevanju
Udruga latino-američkih vatrogasaca potpisala je sporazum o razumijevanju s CTIF-om, kojim se želi proširiti aktivnosti CTIF-a u Južnoj Americi.
 
Izbor novih dopredsjednika CTIF-a
Dopredsjednicima CTIF-a Zdeneku Nytri (Češka Republika) i Ole Hansenu (Norveška) istekli su mandati, dopredsjednik Laszlo Berszy (Mađarska) dao je ostavku zbog premještaja na drugo radno mjesto u Mađarskoj, a dodatno je CTIF donio odluku zbog povećanog obima poslova, da se broj dopredsjednika CTIF-a poveća sa 7 na 8. Za nove dopredsjednike izabrani su Otto Drozd (SAD), Luc Faes (Belgija), Martin Nekula (Češka Republika) i Nedeljko Vukalović (Hrvatska).

Savjetovanje CTIF-a
Na savjetovanju CTIF-a, koje je slijedilo Skupštini, održane su prezentacije o HY Responder projektu (intervencije s vodikom), svjetskom statističkom centru CTIF-a, globalnoj problematici klimatskih promjena, Intervencijama s Litij-ionskim baterijama i unapređenje zaštite od požara u zrakoplovnim lukama.

Sljedeća sjednica Skupštine CTIF-a održat će se u 2024. godini u Oslu  (Norveška), a međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži u  2024. godini u Trentinu (Italija).

Pisane vijesti | Međunarodno vatrogastvo