Dan Hrvatske gorske službe spašavanja

Slika /slike/hgss 2.png

Svim pripadnicama i pripadnicima HGSS-a čestitamo njihov nacionalni dan.

Hrvatska gorska služba spašavanja je neprofitna udruga koja obavlja djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku, a okuplja gorske spašavatelje HGSS-a koje pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske. Osnovni ciljevi HGSS-a su sprečavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama, a u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

Pripadnici HGSS-a zajedno s hrvatskim vatrogascima kroz najzahtjevnije intervencije, ali i kroz vježbe i edukacije, zajednički rade na direktnom spašavanju ugroženih osoba. Brojne su zajedničke akcije, od poplava u Županjskoj Posavini 2014., sniježnog nevremena u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2012., do sanacije posljedica potresa u Zagarebu i u Sisačko-moslavačkoj županiji, na kojima je došla do izražaja sinergija koju je stvorio zajednički cilj - pomaganje bližnjima. 

Zaštitnik gorskih spašavatelja je sveti Bernard, čiji spomen dan slavimo 15. lipnja te je ovaj datum izabran kao Dan Hrvatske gorske službe spašavanja. Dragi kolege, od srca čestitamo dan vašeg nebeskog zaštitnika i želimo puno uspjeha u daljnjem radu. 

 

Pisane vijesti | Manifestacije