Jak potres pogodio okolicu Petrinje

Slika /slike/4. JVP Kutina u Petrinji.jpeg

Vatrogasci Sisačko-moslavačke županije su odradili stotine intervencija nakon potresa koji je 28. prosinca pogodio Petrinju. 

29. prosinac 2020.
10:00

Nakon niza jakih potresa koji su 28. prosinca 2020. godine pogodili područje Petrinje, vatrogasne snage s područja Sisačko-moslavačke županije aktivirane su na izravnom spašavanju ugroženih osoba te na uklanjanju posljedica potresa.

Odmah nakon prvog potresa pa sve do večernjih sati Vatrogasna postrojba Grada Petrinje dobila je više o 500 dojava vezanih za potrese. Na terenu je nešto više od 80 vatrogasaca iz Javnih vatrogasnih postrojbi Petrinja, Novska i Kutina, i DVD-a Petrinja, Hrastovica, Taborište, Mošćenica, Nebojan, Mala Gorica, Topusko, Stružec, Lipovljan i Hrvatska Kostajnica sa 20-ak vozila. Nekoliko desetaka izlazaka se odnosilo na hitne intervencije, ostale su vezane za saniranje i uklanjanje opasnih dimnjaka i građevinskih elemenata koji su prijetili padom. Tijekom cijelog dana i noći vatrogasci su bili na terenu, a saniranje posljedica potresa će se raditi i slijedećih dana.

Vatrogasni operativni centar Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska je tijekom dana zaprimio više od 300 poziva građana. Oko 275 poziva se odnosio na uži dio grada. Najčešće se radilo o rušenju dimnjaka i crjepova sa kuća, stambenih i poslovnih zgrada. Zabilježena je  jedna intervencija u jutarnjim satima kada su vatrogasci JVP Sisak iz dotrajale stambene zgrade u samom centru grada spasili dvije starije osobe kojima se urušilo stubište i dio poda stana u kojem žive te im je bio ugrožen život.
Na saniranju posljedica potresa sudjelovalo je oko 50 vatrogasaca sa 20 vozila te su obišli, odradili i sanirali oko 100 lokacija, dok su ostale opasne lokacije obilježene i omeđene trakama i sanirat će se u narednim danima.

Ni Zagreb nije ostao pošteđen posljedica ovih potresa. Na nekoliko objekata koji su oštećeni u velikom potresu u ožujku nastala su nova oštećenja. Vatrogasci JVP Zagreb su imali 15 intervencija koje su se odnosile na razna oštećenja dimnjaka, skidanje crjepova i fasada. Na intervencijama je sudjelovalo ukupno 45 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila.

- Zbog pomoći u sanaciji šteta koje su nastale nakon jučerašnjeg potresa izdao sam zapovijed da se Javnoj vatrogasnoj postojbi grada Siska stave na raspolaganje autoljestve s po 3 vatrogasca po vozilu iz Javnih vatrogasnih postrojbi grada Karlovca, Velike Gorice i Grada Zagreba, a danas su dodatno angažirana vozila za rad na visini od HEP-a i INA-e – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te istaknuo da će se angažirati dodatne snage ukoliko bude potrebe. 

28. prosinac 2020. 
19:00

Vatrogasni operativni centar Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska tijekom dana zaprimio je više od 300 poziva građana od toga na užem dijelu grada 275 poziva. Najčešće se radilo o rušenju dimnjaka i crijepova sa kuća, stambenih i poslovnih zgrada te jedna intervencija u jutarnjim satima kada su vatrogasci JVP Sisak sa dotrajale stambene zgrade u samom centru grada spasili dvije starije osobe kojima se urušilo stubište i dio poda stana u kojem žive te im je bio ugrožen život. Na spomenutim događajima sudjelovalo je 50 vatrogasaca sa 20-ak vozila te su obišli, odradili i sanirali 100-tinjak intervencija, dok su ostale opasne lokacije obilježene i omeđene trakama i sanirat će se u narednim danima.

16:45
Vatrogasna postrojba Grada Petrinje dobila je više o 500 dojava vezanih za jutrošnji potres. Na terenu je trenutno nešto više od 80 vatrogasaca i iz 3 Javne vatrogasne postrojbe (Petrinja, Novska i Kutina), na terenu je i 9 DVD-ova (Petrinja, Hrastovica, Taborište, Mošćenica, Nebojan, Mala Gorica, Topusko, Lipovljana i Hrvatske Kostajnice) sa 20-ak vozila. Nekoliko desetaka izlazaka se odnosilo na hitne intervencije, ostale su vezane za saniranje i uklanjanje opasnih dimnjaka i građevinskih elemenata koji su prijetili od pada.

15:00
Odmah nakon potresa u saniranju šteta angažirani su vatrogasci Siska i Petrinje.
- Vatrogasci obilaze oštećena područja, obilježavaju opasno područje za kretanje, oštećene građevine te rade popis prioriteta za rušenje dimnjaka, sanaciju krovišta, skidanja crijepova i slično. Na području Petrinje gdje je oštećeno više objekata angažirali smo auto ljestve iz Lipovljana, Kutine i Topuskog te auto platformu iz DVD-a Stružec. Prije dolaska u Petrinju vatrogasci iz Topuskog intervenirali su sa autoljestvama na objektima kaznenog zatvora u Glini. Vatrogasci iz VPG Siska sve aktivnosti rješavaju sa svojim autoljestvama i platformom. Vatrogasci VZG Petrinje i DVD-a Letovanić saniraju štete po okolnim selima.

- Iako su se sve službe stavile na raspolaganje, za sada nema potrebe za njihovim angažmanom - rekao je županijski zapovjednik Mijo Brlečić te istaknuo da će se dodatne snage u slučaju potrebe angažirati u skladu s zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića.

Isto tako, dodao je Brlečić, putem radija poslana je i obavijest građanima kako će timovi iz Zagreba raditi procjenu šteta te izdavati građanima dozvolu za upotrebu nakon pregleda oštećenih stambenih objekata.

- Vatrogasci su na terenu, saniramo štete od potresa nastojeći što prije ukloniti neposrednu opasnost za naše građane. Na sreću, nema ozlijeđenih niti građana niti vatrogasaca - rekao je zapovjednik JVP Grada Siska Miroslav Golub. 


10:00
Nakon potresa jačine 5.0 po Richteru, koji je u 6;28 pogodio okolicu Petrinje, zabilježeno je nekoliko slabijih potresa, koji su se osjetili i na širem području Zagreba.
Zabilježeno su brojne štete na objektima. 

- Na terenu su lokalne vatrogasne snage i ispomoć iz drugih vatrogasnih postrojbi s područja naše županije. Na području Petrinje djeluju vatrogasci s četiri autoljestve iz Petrinje, Novske, Kutine i Topuskog. U Sisku su na terenu vatrogasci s područja grada Siska - rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Mijo Brlečić te dodao da su zagrebački vatrogasci spremni za dolazak na pogođeno područje.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovijed da se formira vatrogasna postrojba pripadnika JVP Splita te tri državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Splita, Zadra i Šibenika kako bi u slučaju potrebe mogli djelovati na području Siska i Petrinje.

Mole se građani na području pogođenom potresom da zovu vatrogasce isključivo u slučaju neposredne opasnosti za život i imovinu. Ne opterećujte liniju 193 pozivima za manje hitne intervencije. Intervencije se odrađuju prema prioritetima, stoga molimo građane za strpljenje. 

8:00
Potres jačine 5.0 po Richteru pogodio je u 6:28 okolicu Petrinje. Potres se osjetio na širem području Zagreba.
Tlo oko Petrinje se još trese, a pristižu prve informacije o štetama. U slučaju novih potresa, pridržavajte se ovih savjeta:

probajte ostati smireni
- slušajte vijesti iz provjerenih izvora
- slijedite upute žurnih službi
- zovite broj 193 samo u slučaju neposredne opasnosti kako bi se izbjeglo nepotrebno zagušivanje telefonskih linija
-s obzirom na epidemiološku situaciju molimo građane da obavijeste vatrogasce nalazi li se u Vašem kućanstvu i osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite.

 Tijekom potresa:

-odmaknite se od stupova, dalekovoda i građevina
-zaklonite se ispod masivnog stola, u kutu sobu ili ispod nosive grede
-ako ste zarobljeni, skrenite pozornost na sebe lupanjem po cijevima ili zidu
-ne koristite dizalo

Nakon potresa:

-isključite vodu, plin i struju
-izađite na otvoreno
-oslobodite ceste vozilima hitnih službi

Upute o ponašanju za vrijeme potresa pogledajte na:
https://www.youtube.com/watch?v=RJKEe_VDZfo

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica