III. hrvatski ronilački kongres

  • Slika /slike/Vijesti/3. kongres ronjenja-20230320-WA0005.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Hrvatski vatrogasci predstavljeni su kao jedna od žurnih službi koja sudjeluje u intervencijama spašavanja pod morem, odnosno u vodi i pod vodom

U Splitu je 17. i 18. ožujka održan III. hrvatski ronilački kongres u organizaciji Agencije Plava promocija s partnerima, a u cilju razmjene znanja i iskustava s relevantnim stručnjacima iz različitih područja i segmenata rada.

Uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića Kongresu je nazočio i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Pule Ivica Rojnić, a obojica su bili i sudionici panel rasprave.

Prezentacije na temu ronjenja u vatrogastvu održali su zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Rovinj Evilijano Gašpić  te voditelj ronilačke grupe Javne vatrogasne postrojbe Split Ante Mihanović s temom „Upotreba sprava i opreme za rad pod morem – Vatrogasci pod morem“.
JVP Split je u sklopu izložbenog dijela prezentirao i ronilačku opremu koju koriste vatrogasci u svom radu.

Na panel raspravi glavni vatrogasni zapovjednik i informirao je sve okupljene o dosezima vatrogasnog sustava, sposobnostima, mogućnostima i normativnim aktima koji su doneseni kada je riječ o ronjenju i osposobljavnju odnosno edukaciji vatrogasnih ronioca.

Zapovjednik Tucaković zahvalio je svima iz vatrogasnog sustava koji su prisustvovali kongresu.

- Zahvaljujem se i svim vatrogasnim postrojbama i svim organizacijama koja uporno rade, osposobljavaju se, stječu nova znanja i iskustva u vidu spašanja pod morem, ali i u drugim vodama - kazao je Tucaković i napomenuo da vatrogasni sustav kao i drugi sustavi kao hrvatska policija, Hrvatska gorska služba spašavanja, a koji se bave određenim vidovima ronjenja, ima specifična znanja za spašavanje u određenim situacijama.

- Važno je naglasiti da ronilačke ekipe u vatrogasnim organizacijama gdje su uspostavljene, mogu na intervenciju izaći u roku od 1 minute i to je ona najvažnija komparativna prednost vatrogasnog sustava jer znamo, da kada je riječ o spašavanju pod morem, odnosno u vodi i pod vodom, da je brzina najvažniji faktor. – zaključno je rekao Tucaković.

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica