Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Slika /slike/vukovar – kopija.jpg

Dana 18. studenoga obilježavamo 30. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje te se prisjećamo svih žrtava Domovinskog rata.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježavamo 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana Grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada te Rakovice. 

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA-a i srpski pobunjenici, koji su Škabrnju po okončanju napada spalili i u potpunosti uništili, a katoličku crkvu do temelja srušili. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

U spomen na sve pripadnike Hrvatske vojske i MUP-a te sve smrtno stradale civile, ovo je prilika da se sjetimo i vatrogasaca koji su poginuli tijekom Domovinskog rata. Od 1991. do 1995. godine, uz branitelje i zdravstveno osoblje, vatrogasci su bili treći stup obrane Domovine, stalno prisutni na prvoj crti bojišnice spašavajući ljude, imovinu i gradove od djelovanja JNA i srpskih terorističkih postrojbi.

Uz odlaske na intervencije pod topničkim i zrakoplovnim napadima, vatrogasci su dežurali u vatrogasnim domovima, davali znakove za uzbunu, prevozili logistiku i vodu za ugroženo stanovništvo, ali i postrojbe na bojišnici. Vatrogasni domovi su uz svoju osnovnu namjenu postali logističke baze i centri za odmor pripadnika HV-a. Tijekom rata uništena su ili oštećena 192 vatrogasna doma, 147 spremišta i 228 vatrogasnih vozila.
 
Pohvala za požrtvovnost vatrogasaca
Hrabrost vatrogasaca, ali i bezobzirnost neprijatelja, koji nije zazirao od izravnog gađanja vatrogasnih vozila i vatrogasaca na intervenciji, može se pratiti na požarima u Sisku, Šibeniku, Dubrovniku, Zagrebu i mnogim manjim mjestima. Posebno se ističu vukovarski vatrogasci koji su svojom hrabrošću i požrtvovnošću ispisali jedne od najsvjetlijih trenutaka hrvatske vatrogasne povijesti. Dok je god bilo moguće, vozili su vodu za bolnicu i skloništa te gasili ratne požare.

Predsjednik Franjo Tuđman je krajem 1991. godine za požrtvovan rad u ratnim uvjetima pohvalio Profesionalne vatrogasne jedinice Vukovar, Rafinerija INA Sisak, Karlovac, Dubrovnik, Općine Vinkovci, dobrovoljna vatrogasna društva Otočac, Nova Gradiška, Novska, Općinski centar za zaštitu od požara Sisak te Vatrogasni Centar Osijek.  Na temelju prijedloga Hrvatske vatrogasne zajednice, 1050 vatrogasaca dobilo je spomenicu Domovinskog rata. 
 
Teška cijena humanosti

Humanost i požrtvovnost, koja krasi sve vatrogasce, plaćena je ljudskim životima. U Domovinskom ratu 22 vatrogasca su poginula pri vatrogasnim intervencijama u ratnim požarima, a 276 ih je poginulo u postrojbama Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova ili kao civili. Njihova žrtva se ne smije zaboraviti.

Neka im je laka hrvatska zemlja.
 
“Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.”
― Siniša Glavašević, Priče iz Vukovara


Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica