Zajednička sjednica Vatrogasnog stožera i Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice

Slika /slike/Vijesti/Stozer i predsjednistvo (3).jpg

Dana 9. listopada 2023. godine u prostorima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hvar održana je zajednička sjednica Vatrogasnog stožera i Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Sjednica je otvorena minutom šutnje za sve preminule vatrogasce i nedavno preminulog dugogodišnjeg vatrogasnog dužnosnika (dopredsjednik HVZ za vrijeme Domovinskog rata, županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije) Dražena Glavine.

Na sjednici su doneseni sljedeći zaključci:

Informatizacija Hrvatske vatrogasne zajednice
Provedeno je informiranje i edukacija članova Vatrogasnog stožera i Predsjedništva HVZ u okviru EU projekta „Jačanje znanja i vještina pripadnika vatrogasnih organizacija u RH“, koji završava krajem 2023. godine, nakon 6-godišnje uspješne provedbe. Ukupno je do sada osposobljeno 8.452 vatrogasnih operatera na 508 edukacija. Edukacije će se nastaviti u manjem obimu i u 2024. godini, za što je HVZ osigurao 30.000 EUR. Sve VZŽ/GZ i Državna vatrogasna škola do kraja godine će iz projekta dobiti informatičku opremu (pametna ploča, računalo, TV). GIS podloge će biti osigurane u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Kamp vatrogasne mladeži u Fažani
Ulaganja u Kamp vatrogasne mladeži u Fažani se kontinuirano provode svake godine.  Za nove objekte planira se do kraja 2024. godine dobiti građevinsku dozvolu. Cilj je izgradnja učionice  i  smještajnog bungalova za vodstvo i zapovjednike Kampa, te renoviranje postojećih bungalova. Ubuduće će se za održavanje Kampa angažirati DVD Fažana.

15. državno natjecanje vatrogasne mladeži RH
Na 15. državnom natjecanju vatrogasne mladeži RH održanom 9.9.2023. godine u Novalji sudjelovalo je 108 natjecateljskih odjeljenja s ukupno 1.450 sudionika (natjecatelji, voditelji, tehnička i redarska služba). Ocjena je da je natjecanje besprijekorno provedeno, uz pohvale VZŽ Ličko-senjske i DVD Novalja na izuzetno uspješnoj logističkoj potpori. Temeljem postignutih rezultata, na Međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži CTIF-a sudjelovat će prvoplasirano i drugoplasirano odjeljenje u kategoriji Mladež Muška i prvoplasirano odjeljenje u kategoriji Mladež Ženska. Nagrade za prva tri odjeljenja u obje kategorije iznosit će 1.000//750/500 EUR, s tim da „olimpijcima“ HVZ plaća boravak u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani 2024. godine.

Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH
Opožarena površina u 2023. godini je znatno manja nego prethodnih godina. Vatrogasci su intervenirali na oko 3.700 požara otvorenog prostora. Sezonu su obilježila 3 veća požara (Grebaštica, Čiovo, Župa Dubrovačka). Materijalna šteta je smanjena na najmanju moguću mjeru. Na požaru u tvrtki „Drava International“ u Osijeku teško je ozlijeđen vatrogasac iz JVP Našice, te je zaželjen njegov brz oporavak. Zahvala za izuzetne napore u suzbijanju tog požara upućena je vatrogascima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.
 
EU projekti
26.10. 2023. će se na Odboru za Kohezijsku politiku raspraviti Program za izgradnju i obnovu vatrogasne infrastrukture i nabavku vatrogasne tehnike i opreme u iznosu oko 71 milijun EUR.  

EU moduli
Ustrojava se EU modul GFFF-V za gašenje šumskih požara s vatrogasnim vozilima, sastavljen iz pripadnika intervencijskih vatrogasnih postrojbi HVZ-a.
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica