Zahtjevna protupožarna sezona

Slika /slike/hrt.jpg

Gostujući u informativnoj emisiji za Studio 4 HRT-a glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je kako je ova protupožarna sezona iznimno zahtjevna, u kojoj bilježimo velik broj požara, ali zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca i zračnih snaga nema ljudskih žrtava
 

U ovoj godini bilježimo značajno povećanje broja požara na otvorenom prostoru. Od  početka godine do 19. kolovoza zabilježeno je 4.300 požara na otvorenom prostoru što je povećanje za 26 % u odnosu na prethodnu godinu. Od navedene brojke samo požara raslinja je zabilježeno 2.697, što je povećanje od 36 % dok ukupna opožarena površina iznosi 20.907 ha što je u odnosu na 2023. povećanje za čak 430 %. Samo u prvih dvadeset dana kolovoza u gašenju je bilo angažirano ukupno 557 postrojbi, 2837 vatrogasaca te 1011 vozila.

„Sezona je duga i iscrpljujuća, prvenstveno zahvaljujući dugotrajnom toplinskom valu, a visoke temperature bilježimo i dalje. Srećom, vatrogasci su sve intervencije uspješno odradili, bez ozljeda, i bez ozlijeđenih građana i turista“, rekao je u razgovoru glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i dodao: „Dokaz je to dobre organiziranosti, opremljenosti i stalnog usavršavanja, kao i dobre suradnje s jedinicama lokalne i područne samouprave, suradnje s MUP-om koji je brzo otkrio počinioce požara, s MORH-om čiji piloti, posade i tehnička služba odlično odrađuju svoj posao, ali i Vlade RH koja kontinuirano podupire rad vatrogasaca“.

Osim požarnih intervencija, vatrogasci su zabilježili i velik broj tehničkih intervencija.
„Vatrogasci su dali jedan veliki doprinos u sigurnosti građana. Osim požara s kojima se i sada borimo, a borit ćemo se i u budućnosti, bilježili smo i bujične poplave, nevrijeme... Vatrogasci s kontinenta i priobalja djeluju kao jedinstven sustav. Deset županija s kontinenta je i ovoga ljeta išlo u pomoć kolegama u Dalmaciju. Dobra priprema traje stalno, imamo i Program aktivnosti koji donosi Vlada RH a u kojem sudjeluje  velik broj subjekata koji imaju zadatke koje moraju obaviti za što bolju spremnost na protupožarnu sezonu. Veliku ulogu imaju i županijski vatrogasni zapovjednici, uvedene su nove kamere, i sada ih imamo 226, što nam uvelike pomaže u ranom otkrivanju požara kako bismo što ranije angažirali vatrogasne snage. Tu su i bespilotne letjelice MORH-a, OVZ u Divuljama gdje su sve sastavnice Domovinske sigurnosti na jednom mjestu radi lakše komunikacije i bržeg donošenja odluka. On je počeo s radom u lipnju kada je počeo i glavni napor protupožarne sezone, a radit će dok god bude potrebno“.

Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva  u Vučevici koji je počeo s funkcijom ove godine, postao je logistička baza gdje su se smještali vatrogasci koji su došli u ispomoć kolegama te su odatle bili raspoređivani po požarištima gdje je za to bilo potrebe. Zapovjednik Tucaković naglasio je i Vatrogasni trening centar u Šapjanama gdje se provode brojna osposobljavanja vatrogasaca.

Vatrogasci - neizostavna sastavnica Domovinske sigurnosti
„Posljednjih 5 godina puno se ulaže u sustav vatrogastva, od Vlade RH do jedinica lokalne i područne samouprave, a osobito je važno naglasiti da je izgrađena svijest o tome da su vatrogasci neizostavna sastavnica sustava Domovinske sigurnosti koji su uvijek na usluzi svojim građanima“, istaknuo je Tucaković. Govoreći o materijalnim pravima vatrogasaca, kazao je da je važno da se temeljem donesenih pravilnika usklade plaće vatrogascima, a HVZ je donio te pravilnike u suradnji sa sindikatima, i sa svima ostalima koji su bili uključeni u njihovo donošenje. „Materijalna prava uvijek mogu biti bolja, a radit ćemo u na uspostavljanju Vatrogasne mreže, na utvrđivanju prava i dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca jer jedni bez drugih ne možemo. Možemo reći da su hrvatski vatrogasci naš brend jer brojne države nemaju tako dobro ustrojen vatrogasni sustav kakav imamo mi“, kazao je.

Komentirajući opremljenost vatrogasaca, Tucaković je objasnio da se oprema, posebno osobna zaštitna oprema troši na svakoj intervenciji, kao i vatrogasne cijevi, te se to kontinuirano obnavlja i nabavlja kao i vatrogasna vozila. Dodao je i kako su Canadairi u odličnom stanju zahvaljujući onima koji vode brigu o njima te da stalno imamo na raspolaganju do 5 Canadaira.

Zaključno je kazao da je prekogranična suradnja odlična te da su u lipnju zračne snage pomagale u Sjevernoj Makedoniji, a kako su profesionalnošću naših snaga svi zadovoljni.

Video razgovora

Pisane vijesti