#WeAreNATO: Studenti u Divuljama s hrvatskim vojnicima i vatrogascima

  • Slika /slike/Vijesti/WeAreNATO Studenti u Divuljama s hrvatskim vojnicima i vatrogascima - MORH-3.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U sklopu projekta We Are NATO studentima iz Splita u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu Divulje prezentirane su sposobnosti sustava domovinske sigurnosti

U sklopu provedbe projekta We Are NATO Ministarstvo obrane u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u utorak 6. rujna 2022. organiziralo je za studente Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu predstavljanje sposobnosti Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, kao i posjet vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama.

Zadaće i sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom protupožarne sezone studentima su prezentirali zapovjednik 395. Eskadrile transportnih helikoptera pukovnik Stjepan Stepić, brigadir Eugen Njari iz Zapovjedno-operativnog središta i pripadnik 395. Eskadrile transportnih helikoptera satnik Duje Voloder.

Studenti su se složili kako im je posjet dodatni motiv da se u budućnosti pridruže jednoj od sastavnica sustava domovinske sigurnosti.

Pokazna vježba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom koje su imali priliku vidjeti dio sposobnosti Hrvatske vojske u protupožarnoj sezoni posebno je dojmila studenticu Kristinu Žunić.

“Zanimljiva je bila i sama prezentacija o radu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva. Bilo mi je jako zanimljivo vidjeti kako se to radi u protupožarnoj sezoni”, rekla je Kristina i dodala kako smatra da sa članstvom u NATO-u, Republika Hrvatska može puno toga i dobiti.

“Vjerujem kako zbog kvalitetnog kadra koji imaju hrvatske Oružane snage i mi možemo puno toga ponuditi NATO-u”, zaključila je.

Student Ante Strinić rekao je kako je bilo zanimljivo vidjeti način funkcioniranja Hrvatske vojske i Hrvatske vatrogasne zajednice te kako je posebno zanimljiva bila pokazna vježba HRZ-a.

“Dojam je takav da uistinu naša HV i HVZ, odnosno sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti, rade fantastičan posao”, istaknuo je dodavši kako vjeruje da će i on u budućnosti biti dio sustava domovinske sigurnosti.

“NATO ima uvelike utjecaj i na civilne strukture te može utjecati na razvoj civilnog društva pa vjerujem da će se to u budućnosti događati i dalje”, zaključio je.

“Bilo mi je zaista zadovoljstvo vidjeti mlade ljude izrazito zainteresirane za aktivnosti Hrvatske vojske, ali i aktivnosti drugih sastavnica sustava domovinske sigurnosti. Ovo je i nama prilika da pokažemo mladim ljudima svoj posao, svoju svakodnevicu i sve ono što naš poziv podrazumijeva”, rekao je brigadir Njari.

“Bila mi je čast i zadovoljstvo ugostiti baš ove studente i pokazati im kapacitete i sposobnosti za zadaće za koje smo deklarirani, odnosno gašenje požara. Uvijek smo otvoreni za mlade ljude kako bi se upoznali s time što radimo te kako pridonosimo civilnim institucijama u zaštiti od požara”, rekao je pukovnik Stepić
.
Naime, We Are NATO kampanja prikazuje središnju uloga NATO-a u održavanju euroatlantske sigurnosti, načine na koje Savez koristi diplomaciju, vojne snage i tehnološki napredak radi osiguranja mira, kao i ulogu NATO-a u globalnoj sigurnosti.

Izvor: MORH
Foto: MORH/ F. Klen

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica