VOS 26. / 27. ožujka 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan  26. / 27. ožujka 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 26. ožujka 2021. godine angažirane su bile domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
 
  • Na području VOZ Glina angažirano je Dobrovoljno vatrogasno društvo Glina.
  • Na području VOZ Sisak angažirana je Javna vatrogasna postrojba Sisak.
  • Na području VOZ Petrinja angažirana je Javna vatrogasna postrojba Grada Petrinje.
 
Prema trenutno obrađenim podacima za dan 26. ožujka 2021. godine ukupno je angažiran 21 vatrogasac s  8 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 5 vatrogasnih intervencija.
 
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti:
Vatrogasci su vršili uklanjanje dimnjaka i sanacije krovišta te izvide po dojavama.
Vatrogasci iz VOZ Petrinja sudjelovali su u sanaciji krovišta crkve u Hrvatskom Čuntiću.
 
Šibensko – kninska županija
Dana 26. ožujka u 11:59 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Suhopolje - lokacija Crvena Zemlja. Požar se nošen vjetrom proširio na veću površinu te je zatraženo angažiranje zračnih snaga u vidu jednog Canadaira i jednog Air-tractora.
U gašenju požara, tijekom dana, bilo je angažirano 12 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila vozila iz JVP-a i DVD-a Knin, a vatrogascima se osim zračnih snaga pridružilo  u gašenju i 26 djelatnih vojnih osoba Oružanih snaga RH.
Prilikom gašenja, došlo je do eksplozije minsko-eksplozivnog sredstva (zaostalog iz domovinskog rata) te su se, zbog sigurnosnih razloga, vatrogasci i pripadnici oružanih snaga povukli na sigurnu udaljenost, a zračne snage napustile požarište. Do sada je opožareno oko 32 ha trave, niskog raslinja i borove šume.
Tijekom večeri i noći vršilo se obilaženje požarišta od strane JVP-a Knin a tijekom jutra će se procjeniti stanje na požarištu.
 
Zadarska županija
Dana 26. ožujka u 13:45 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru kod mjesta Škabrnja. Požarom je zahvaćeno oko 100 ha trave i niskog raslinja i makije.
U gašenju požara sudjelovalo je 6 vatrogasaca sa 2 vozila iz JVP Zadar i DVD-a Sukošan.
Intervencija vatrogasaca završena je u 18:03 sati.
 
Zagrebačka županija
Dana 26. ožujka u 15:59 sati ŽVOC Zagrebačke županije zaprimio je dojavu o požaru raslinja u Brdovcu u ulici Matije Gubca kod broja 18 te je upućen DVD Šenkovec. Dolaskom vatrogasaca na lokaciju utvrđeno je da se požar proširio na skladište tvrtke Biolab d.o.o. (Ovlašteni uvoznik i zastupnik Thule krovnih kutija i nosača za sve vrste vozila) te obližnju šumu. Zbog veličine požara zatražene su dodatne vatrogasne snage. U akciji gašenja sudjelovalo je 60 vatrogasaca sa 18 vatrogasnih vozila iz DVD-a Šenkovec, Brdovec, Ivanec, Pojatno, Sveta Nedjelja, Zaprešić, Harmica, Zdenci Brdovečki i Laduć, VZG Sveta Nedjelja i JVP Zaprešić.
Požar je lokaliziran u 18:00 sati. U požaru je izgorjelo skladište tvrtke Biolab d.o.o. površine oko 400 m2 u kojem se nalazilo sve vezano za krovne nosače i kutije za automobile (karton, plastika, aluminij, tekstil, čelik i sl.).
Od 19 sati vršena je smjena snaga, a na dogašivanje, raskapanje i osiguranje požarišta ostali su vatrogasci iz DVD-a Zaprešić, Brdovec, Zdenci Brdovečki, Šenkovec, Laduć i Harmica te VZG Svete Nedelje.
Intervencija vatrogasaca na terenu završila je u 23:49 sati odlaskom zadnjeg vozila sa 

VOS | VOS