Cvitko Macuka (1949.-2021.)

Slika /slike/cvitko macuka.p.png

U Puli je preminuo veteran istarskog vatrogastva i civilne zaštite Cvitko Macuka

Istarsko vatrogastvo, a posebice pulsko te civilna zaštita grada Pule i Istarske županije ostala je bez izuzetnog veterana Cvitka Macuke, koji je tijekom više desetljeća jako mnogo učinio za njihov razvoj. Preminuo je u 72. godini života 22. ožujka 2021. u Općoj bolnici Pula.

Cvitko Macuka (Loborika 1. svibnja 1949.) završio je srednju školu  i Pedagošku akademiju u Puli, a u Rijeci diplomirao na Pedagoškom fakultetu. Nakon sedam godina rada  u školi, od 1979. profesionalno se bavio sustavom civilne zaštite u sklopu Općinskog sekretarijata za narodnu obranu Pule. U doba Domovinskog rata  kao član Kriznog štaba Općine Pula aktivno je sudjelovao u procesu mirnodopskog odlaska Vojske i primopredaje vojnih objekata na pulskom području. Bio je djelatnik Ureda za obranu, a od 1994. godine Policijske uprave Istarske (donačelnik Odsjeka civilne zaštite), odakle je prešao u Vatrogasnu zajednicu Istarske županije (VZIŽ) i obnašao dužnost tajnika. Kao dugogodišnji djelatnik VZIŽ umirovljen je 2006. godine  zbog zdravstvenih razloga, a u njoj je veoma kreativno djelovao od njezina utemeljenja 1993. godine i dao veliki doprinos ustroju vatrogastva i civilne zaštite, sustavu koji se je veoma potvrdio uspješnim  i u proteklih godinu dana pandemije COVID - 19. Tijekom dugogodišnjeg rada posebice je zapaženo njegovo angažiranje i zalaganje za profesionalno vatrogastvo i obnovu djelatnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD). Kao aktivni učesnik svih promjena u našem vatrogastvu uvijek je isticao da se radi o plemenitoj aktivnosti koja zaslužuje maksimalnu potporu društva.

Macuka je jako cijenio vatrogasce profesionalce, ali su mu bili naročito dragi vatrogasci dobrovoljci i stoga je osobno ili zajedno s najbližim suradnicima radio na ustroju DVD-a pulskog područja, ali i diljem Istre o čemu je 2008. godine prigodom jubileja istarskog vatrogastva – 130 godina pulskog vatrogastva i 15. obljetnica osnutka VZIŽ izjavio:
- Lijepo su u Puli obilježeni jubileji istarskog vatrogastva – 130 godina pulskog vatrogastva i 15. obljetnica osnutka VZIŽ. Prikazani film u Istarskom narodnom kazalištu, 13. prosinca 2008., ugodno me je iznenadio, film je izvrstan. Zorno je u pedesetak minuta obrađeno jedno dugo razdoblje vatrogastva u kojem je istarsko vatrogastvo zabilježilo ranije nezamisliv napredak. Prije 15 godina bile su teške prilike u Hrvatskoj i nije bilo nimalo jednostavno raditi na obnovi DVD-a. Ali, imali smo sreću da je u svakoj sredini bilo entuzijasta koji su željeli da se okupe nekadašnji vatrogasci i privuku novi članovi. Sjećam se susreta i razgovora na pulskom području u Barbanu, Žminju, Marčani, Medulinu, Fažani, Peroju, Vodnjanu, ali i u Buzetu, Žminju, Lupoglavu, na Labinštini. No, čini mi se da je u onom kriznom poslijeratnom razdoblju bila veoma važna donacija vatrogasnih vozila i opreme iz Njemačke koja je dala veliki poticaj obnovi i osnivanju DVD-a. Društva su dobila vatrogasna vozila, kombije, opremu i to je jednostavno dalo ljudima poleta da budu još aktivniji. Istodobno, polako su se mijenjale materijalne prilike na bolje, pa smo društvima mogli pomoći ne samo u osnivanju nego i u materijalnom pogledu. Zaista je puno učinjeno u sustavu civilne zaštite i osobito u  dobrovoljnom i profesionalnom vatrogastvu Istre koje predstavlja važan kamen u mozaiku hrvatskog vatrogastva.

Za svoj veliki  društveni angažman Cvitko Macuka nagrađen je s više državnih i vatrogasnih priznanja.

Asim Čabaravdić

Pisane vijesti | In memoriam