Vatrogasni stožer i Predsjedništvo Hrvatske vatrogasne zajednice u Valbandonu

  • Slika /slike/Valbandon predsjedništvo HVZ.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Danas su u Valbandonu održane sjednice Vatrogasnog stožera HVZ-a te Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Sjednicu Vatrogasnog stožera kojoj su nazočili županijski vatrogasni zapovjednici predvodio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Zapovjednik je na početku sjednice ukratko iznio nedavna događanja te pohvalio vatrogasnu intervenciju spašavanja pilota MIG-a koje su vatrogasci VZŽ Virovitičko-podravske pronašli nakon pada. Nazočne je pozdravio i domaćin sjednice, zapovjednik Kozlevac u ime VZŽ Istarske.

Na sastanku se raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara.

Članovima je prikazan konačan prijedlog Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2023 i zaključeno je da može ići u proceduru odnosno prema Vladi Republike Hrvatske.

Predsjedništvo HVZ-a
Sjednicu Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice predvodio je predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader. Dino Kozlevac je u ime VZŽ Istarske pozdravio nazočne te poželio dobrodošlicu.

Nakon uvodne riječi i usvajanja zapisnika nazočnima se obratio Nedeljko Vukalović koji je iznio prijedlog o datumu održavanja Državnog natjecanja za mladež koje bi se trebalo održati drugog vikenda u rujnu 2023. godine. Do ožujka 2023. će se utvrditi kojoj županiji će pripasti domaćinstvo.

Nazočnima je dana informacija o vatrogasnoj mreži, nabavama iz sredstava općekorisnih funkcija šuma te EU projektima. Dana je i informacija o radu Državne vatrogasne škole i organizaciji školovanja.

Početkom 2020. Hrvatska vatrogasna zajednica je putem Hrvatske udruge općina i Hrvatske zajednice županija obavijestila distributere električne energije i komunalnih usluga o članku 114. Zakona o vatrogastvu i pravu vatrogasnih organizacija i vatrogasnih postrojbi da navedene usluge koriste kao kućanstvo. U 2022. Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici su se obratile vatrogasne postrojbe i vatrogasne organizacije s upitima o promjenama korisnika kao poduzetništvo. Upoznati sa novonastalim situacijama, Hrvatska vatrogasna zajednica predlaže da se novi ugovori ne zaključuju do zaprimanja upute iste o predmetnoj materiji.

Predsjednik VZŽ Krapinsko-zagorske Skuliber je izvijestio članove da su u listopadu održane konstituirajuće sjednice svih odbora Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara. Također je podneseno izvješće sa sjednica CTIF-a.

Na kraju sjednice zapovjednik Tucaković je svim prisutnima i svim vatrogascima poželio sretan Božić i uspješnu Novu godinu.

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica