Analiza vatrogasnih intervencija u 2022.

  • Slika /slike/4 – kopija.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Uslužnoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova u Valbandonu dana 16. prosinca u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice održana je analiza vatrogasnih intervencija u 2022. godini.

Sve prisutne županijske vatrogasne zapovjednike je pozdravio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te je rekao da je ponosan na sve što hrvatski vatrogasci rade.

- Imali smo iznimno zahtjevnu požarnu sezonu, u kojoj je nažalost stradao jedan naš kolega. Zbog sušnog razdoblja, imali smo požare i u unutrašnjosti. Imali smo iznimno teške intervencije na prometnim nesrećama te sanacije posljedica nevremena o kojima ćete čuti danas. Uz sve navedeno, ne smijemo zaboraviti da ste provodili i sve ostale aktivnosti, od preventive do rada s mladeži - rekao je zapovjednik Tucaković.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac je u ime domaćina pozdravio sve prisutne te istaknuo da su u Hrvatskoj vatrogasci zapravo nositelji cijelog sustava Civilne zaštite te da je rad vatrogasaca prepoznalo državno vodstvo.

Intervencije kod prometnih nesreća

Prvu prezentaciju održao je zapovjednik VZŽ Varaždinske Željko Nagy, o teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila 6. kolovoza 2022. između Komina i Brezničkog Huma. O teškoj nesreći u željezničkom prometu kod Rajića 9. rujna 2022. govorio je zapovjednik JVP Novska Zlatko Pješ.

Vatrogasci JVP Karlovac Mario Luketić i Tin Bukala predstavili su iskustva u spašavanju na prometnim nesrećama te projekt FIT.

Požar kod Zatona (ŠKŽ)

O najtežem ovogodišnjem požar koji je 13. srpnja opustošio područje Zatona u Šibensko-kninskoj županiji govorio je zapovjednik VZŽ Šibensko-kninske Darko Dukić. Na ovom području od 2013. godine zabilježeno je čak 1050 požara. Požar od 13. srpnja je izbio u iznimno nepovoljnim meteorološkim uvjetima – visoka temperatura, niska vlažnost i jak vjetar. Požar je nakon gotovo 15 sati gašenja stavljen pod kontrolu. Izgorjelo je 3300 ha, a zabilježena je velika materijalna šteta.

O specifičnostima intevencija na otocima govorio je zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske Ivan Kovačević. 

Zaštitu od požara deponija u Brodsko-posavkoj županiji predstavio je županijski zapovjednik Stjepan Županić. Prikazan je požar na odlagalištu otpada Baćanska u Davoru gdje su veliku ulogu odigrali uz vatrogasce i građevinski strojevi.

Intervencije zbog poplava i nevremena

Robert Meglić, v.d. zapovjednika VZŽ Međimurske je predstavio upotrebu barijera na poplavama koje su koristili vatrogasci Međimurske županije na području Karlovca.

Mateo Trop iz JVP-a Karlovac je predstavio angažman vatrogasaca na uklanjanju posljedica nevremena koje je u srpnju pogodilo područje Karlovačke županije. Temu nevremena na području Bjelovarsko-bilogorske županije prezentirao je zapovjednik VZŽ Bjelovarsko-bilogorske Josip Heger. Iako je nevrijeme kratko trajalo, nanijelo je velike štete te je bio potreban angažman velikog broja vatrogasnih snaga, ali i drugih službi za saniranje oštećenih objekata.

Prezentaciju o projektima financiranim iz EU fondova, a koje mogu koristiti vatrogasci za financiranje opremanja i druge aktivnosti održao je načelnik Sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević.

Na kraju skupa glavni vatrogasni zapovjednik se zahvalio sudionicima na suradnji te je spomenuo da je ovo samo mali dio rada koje hrvatski vatrogasci provode te je zaželio svim okupljenima sretan Božić i uspješnu Novu godinu.

 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica