Vatrogasne intervencije - posljedica obilnih padalina

  • Slika /slike/facebook_1670745707645_7007615404562922824.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Najteža situcija na području Hrvatske Kostajnice

13. prosinca
Sisačko – moslavačka županija

Dana 12. prosinca na području županije odrađuju se tehničke intervencija vatrogasaca kao posljedica kišnih oborina i podizanja vodostaja rijeka na području županije. Većim dijelom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i bunara te na postavljanje vreća sa pijeskom radi izrade  nasipa  te izvida radi praćenja vodostaja rijeka. Prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji, bilježimo 21 odrađenih tehničkih intervencija na kojima je angažirano ukupno (kumulativno) oko 60 vatrogasaca sa 25 vozila.   

Bjelovarsko – bilogorska županija
Dana 12. prosinca na području županije bilježi se prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji, 6 odrađenih tehničkih intervencija sa ukupno (kumulativno) 15 vatrogasca i 5 vatrogasnih vozila.
 
Požeško – slavonska županija
Dana 12. prosinca na području županije bilježi se veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica obilne kiše koja je zahvatila područje županije. Radi se o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata. Prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji, bilježimo 12 odrađenih spomenutih tehničkih intervencija najviše na području Pakraca, Brestovca i Komorice.

12. prosinca
Povećan broj vatrogasnih intervencija uslijed kišnih oborina i podizanja vodostaja rijeka bilježi se u nekoliko županija.
Najteža je situacija na području Sisačko-moslavačke županije,  posebno na području Hrvatske Kostajnice zbog podizanja vodostaja rijeke Une, gdje je ukupno angažirano oko 250 vatrogasaca sa 80 vozila, a u posljednja 24 sata odrađeno je 48 tehničkih intervencija. Većim dijelom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i bunara te o postavljanju vreća s pijeskom radi izrade nasipa. Vatrogasci su ujedno izvlačili vozila iz vode, uklanjali stabla s prometnica i električnih stupova te radili izvide radi praćenja vodostaja rijeka.

Vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije rekao je da se situacija smiruje te da na području Hrvatske Kostajnice dežuraju samo domicilne vatrogasne snage, a za petrinjsko područje 30-ak vatrogasaca s pripadnicima Hrvatske vojske radi pripremne radnje za izradu zečjih nasipa. „Dislocirane vatrogasne snage napustile su područje, a ja im ovim putem upućujem veliku zahvalu jer je njihova oprema uvelike pomogla da se situacija zadrži pod kontrolom“, kazao je Paluh.
 
Intervencije i u ostalim županijama
Na području Zagrebačke županije odrađeno je 15 tehničkih intervencija, a većim se dijelom radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i dvorišta, uklanjanju stabala sa prometnica, izvida o vodostaju te prijevoz vatrogasnih pumpi i opreme radi ispomoći u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na području Varaždinske županije kao posljedica jakog vjetra i obilne kiše zabilježeno je 8 intervencija koje uključuju uklanjanje stabala sa prometnica, igrališta, žica i objekata te jednom ispumpavanju vode iz poplavljenog objekata. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najviše je intervencija zabilježeno na području Garešnice i Grubišnog Polja kao posljedica podizanja vodostaja rijeke Garešnice. Odrađeno je 16 intervencija s ukupno 74 vatrogasca i 19 vatrogasnih vozila sa šireg područja Garešnice, Daruvara i Grubišnog Polja.

Na području Karlovačke županije zbog podizanja vodostaja rijeka bilježi se 11 odrađenih tehničkih intervencija sa ukupno 79 vatrogasaca i 30 vatrogasnih vozila. Ukupno 46 intervencija kao posljedica obilnih padalina bilježi se i na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske  županije i Grada Zagreba.

 
11. prosinca
15:30 sati

Na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je preko 130 vatrogasnih intervencija. Na području Dvora uz domicilne vatrogasne snage angažirano je i 20 vatrogasaca iz VZŽ Sisačko-moslavačke, a u Hrvatskoj Kostajnici je angažirano oko 100 vatrogasaca koji s vatrogasnim pumpama rade na ispumpavanju i prepumpavanju vode.

- Na područje Hrvatske Kostajnice temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika upućeno je dodatnih 70 vatrogasaca iz VZŽ Zagrebačke i Koprivničko-križevačke. Radi se linijska obrana, od kuće do kuće, odnosno zaštita pojedinih objekata – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Marijo Paluh.

Zapovjednik Paluh dodao je da je na terenu vrlo ozbiljna situacija te da su angažirani vatrogasci, HGSS, civilna zaštita i Hrvatska vojska koji ulažu maksimalne snage u obranu od poplava. Naglasio je da su najveći problemi u Dvoru, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici. Naime, sinoć je jedan zaseok u Dvoru bio potpuno odsječen vodom te su vatrogasci s dva vatrogasna čamca išli u obilazak, u pregled kuća kao i za potrebe evakuacije.


9:00 sati
Sisačko-moslavačka županija

Zabilježeno je 85 intervencija, a većim dijelom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i uklanjanju stabala sa prometnica te manji broj intervencija koje se odnose na postavljanje vreća sa pijeskom.
 
Zagrebačka županija
Većim dijelom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i uklanjanju stabala sa prometnica  Prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji, zabilježene su 33 odrađene tehničke intervencije.
 
Bjelovarsko-bilogorska županija
Na području županije bilježi se veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica obilne kiše koja je zahvatila područje županije. Radi se o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i uklanjanju stabala sa prometnica. Prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji, bilježimo 27 odrađenih spomenutih tehničkih intervencija.
 
Ličko-senjska županija
Dana 10. prosinca na području županije bilježi se veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica obilne kiše koja je zahvatila područje županije. Radi se o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata te izvlačenju vozila iz vode. Prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji, bilježimo 17 odrađenih spomenutih tehničkih intervencija.
 
Brodsko-posavska županija
Zabilježeno je 18 tehničkin intervencija, a uglavnom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata.
                        
Požeško-slavonska županija
Na području županije vatrogasci su ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, izrađivali zečje nasipe te izvlačili osoba iz poplavljenog vozila. Prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji, bilježimo 24 odrađenih spomenutih tehničkih intervencija.

Foto: DVD Jakšić, DVD Hrvatska Kostajnica

Pisane vijesti