IEDO Konferencija Paris 2022.

  • Slika /slike/20221212_145824.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Tema „Operativna upotreba dronova prilikom potresa u Zagrebu“ predstavljena na konferenciji

U Parizu se 12. i 13. prosinca 2022. održava prva stručna konferencija za pripadnike žurnih službi: vatrogasce, policajce, carinike, obalnu stražu i spasilačke udruge u organizaciji IEDO (INTERNATIONAL EMERGENCY DRONE ORGANIZATION) koji okuplja timove s bespilotnim letjelicama (dronovima) specijalizirane za krizna i hitna stanja i situacije.

Konferencija ima za cilj stvoriti prostor za međunarodnu razmjenu informacija i iskustava o korištenju bespilotnih letjelica u različitim misijama, prvenstveno u spašavanja ljudskih života te drugim srodnim aktivnostima.
U sklopu Konferencije održana su brojna izlaganja vezana uz različitu upotrebu dronova u različite svrhe i u različitim situacijama od strane predstavnika različitih žurnih službi iz više zemalja.

Prvog dana, 12. prosinca, održana su izlaganja predstavnika iz Francuske, Belgije, USA, Portugala, Njemačke, Norveške, Velike Britanije i Republike Hrvatske.
Izlagač u ime Hrvatske vatrogasne zajednice je bio Petar Kecman, zaposlenik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i imenovani Državni koordinator za dronove u sustavu vatrogastva s temom „Operativna upotreba dronova prilikom potresa u Zagrebu“. Prilikom izlaganja iznio je i informaciju o netom verificiranoj „Uputi za korištenje sustava bespilotnih zrakoplova (UAS) u sustavu vatrogastva“ od strane glavnog vatrogasnog zapovjednika i izrađene od strane Radne skupine za dronove u sustavu vatrogastva.

Drugog dana, 13. prosinca, održana su izlaganja predstavnika Rumunjske, Španjolske, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske, USA, Grčke i Francuske.
Na konferenciji uz Petra Kecmana iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba u ime Hrvatske vatrogasne zajednice sudjeluje i načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu Siniša Petkoviček.

U sklopu Konferencije predstavljeni su i različiti noviteti u području industrije vezane za razvoj dronova te robotskih sustava i općenito novih tehnologija korisnih za žurne službe u svrhu sigurnijeg i efikasnijeg djelovanja u sklopu svakodnevnih aktivnosti.

Pisane vijesti