Vatrogasci savjetuju: oprezno s korištenjem božićnih dekoracija

Slika /slike/Plakat za advent 2.jpg

Dolaskom razdoblja adventa povećava se opasnost od izbijanja požara. Poslušajte savjete vatrogasaca, kako bi i ove blagdane proveli u miru i veselju.

Božićne lampice koje se koriste prilikom ukrašavanja često su neispravne, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora, a prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi se briga o površini na koju će ti predmeti pasti što može dovesti do požara.

Savjeti vatrogasaca:

- pazite gdje se bacaju pirotehnička sredstava
- petarde i slična sredstva nemojte bacati u kontejnere
- prskalice palite u ruci, a ne na boru
- svijeće na adventskom vijencu palite na sigurnoj udaljenosti od bora koristeći nezapaljivu podlogu dovoljne veličine (metalnu podlogu, keramički tanjur i slično). Svijeće nikada ne ostavljajte bez nadzora ukućana.

Razdoblje adventa se poklapa sa sezonom grijanja, Stoga Hrvatska vatrogasna zajednica skreće pozornost na neodgovorno ponašanje i kod odlaganja pepela. Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara.

Savjeti vatrogasaca:

- pazite gdje, kada i kako odlažete vrući pepeo sa žarom (oprez: žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja)
- preporučljivo je vrući žar iz peći obavezno prekriti snijegom ako ga ima ili politi vodom da se potpuno ohladi.

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica