Ugašeni požari na području Dalmacije

  • Slika /slike/Vijesti/Požar tučepi DVD Makarska 2.jpg
  • Slika

  • Slika

Uz informacije o požarima na području Dalmacije, Vatrogasno operativno središte je jučer zaprimilo informaciju o velikom požaru strništa u Osječko-baranjskoj županiji

U požaru koji je jučer izbio na lokaciji Zatoglav (Rogoznica) zahvaćena je trava, nisko raslinje, borova šuma i masline na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, DVD-a: Brodarica-Krapanj, Primošten, Rogoznica, Grebaštica, VZ Šibensko-kninske županije te jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je lokaliziran u 13:10 sati, a ugašen u 15:30 sati.
Gorjelo je i na području Splitsko-dalmatinske županije, točnije na lokaciji Tučepi (Šimići) za što je ŽVOC Split jučer u popodnevnim satima zaprimio dojavu. Požarom je zahvaćena borova šuma i masline na teško pristupačnom terenu na površini od 3500 m². Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je 61 vatrogasac sa 19 vatrogasnih vozila iz JVP Makarska, DVD-a: Baška Voda, Promajna, Općine Brela, Tučepi, Podgora i Makarska te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je lokaliziran u 16:00 sati, a ugašen u 17:44 sati.
Spomenimo kako je požar otvorenog prostora na području Pelješca (Lovište) za koji je primljena dojava koji je izbio  27. srpnja jučer proglašen ugašenim.
 
Požar strništa na lokaciji Lug

No požari ne izbijaju samo u Dalmaciji. JPVP Osijek zaprimio je u 12:38 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Lug. Opožareno je strnište na površini od 200 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JPVP Osijek i DVD-a Bilje. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 15:58 sati.

Unatoč svim upozorenjima o opasnostima od izbijanja šumskih požara, opet svjedočimo neodgovornom ponašanju pojedinaca. Naime, vatrogasci DVD-a Gata su jučer zabilježili intervenciju zbog neprijavljenog kontroliranog spaljivanja biljnog otpada.
Podsjećamo kako je za izazivanje požara iz nehaja kazne su od 2,000.00 do 15,000.00 HRK, a za namjerno izazivanje požara predviđene su zatvorske kazne od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.


Foto: DVD Makarska
 

Pisane vijesti