U Domašincu svečano otvoren Vatrogasni dom

  • Slika /slike/Vijesti/Domasinec-dom1.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U subotu, 30. rujna 2023. godine, u Domašincu je svečano otvoren rekonstruiran i nadograđen Vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domašinec

Svečanost otvaranja Vatrogasnog doma uveličao je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te ostali visoki državni, županijski i lokalni dužnosnici te vodstvo Vatrogasne zajednice Međimurske županije.

Ovaj vatrogasni dom jedan je od 65 najmodernijih vatrogasnih domova u Hrvatskoj, a izgrađen je u sklopu projekta „Rekonstrukcija i opremanje Vatrogasnog doma Domašinec“ financiranog iz mjere 7.4.1. EU fonda za ruralni razvoj putem Ministarstva poljoprivrede RH. Projekt rekonstrukcije su napravili članovi DVD-a Domašinec uz potporu Općine Domašinec još 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 8.507.447,00 kn s PDV-om ili 1.134.326 eura.

– Zahvaljujemo se svim našim članovima koji su s puno odricanja odradili težak posao. Ipak je ovo projekt svih naših članova DVD-a Domašinec na ponos svih nas i Općine Domašinec. Zahvaljujemo se na nesebičnoj potpori i pomoći načelniku Općine Domašinec Mariju Tomašeku, kao i Općinskom vijeću na financijskoj potpori bez koje se ovaj projekt ne bi mogao realizirati, kao i svim našim uvaženim poduzetnicima, tvrtkama, vlasnicima obrta i OPG-a i Međimurskoj županiji na čelu sa županom Matijom Posavcem, koji su nam olakšali da opremimo Vatrogasni dom i pozitivno zaključimo financijsko poslovanje DVD-a. Zahvaljujemo i obitelji Perice Remenar iz Domašinca koja nam je darovala kip sv. Florijana koji se nalazi ispred Vatrogasnog doma. Hvala i svim uzvanicima i gostima koji su se danas odazvali ovoj svečanosti, kao i kolegama vatrogascima i svim članovima DVD-a Domašinec – rekao je predsjednik DVD-a Domašinec Robert Filipović.

Osim kipa sv. Florijana, ispred Vatrogasnog doma nalazi se i prva vatrogasna šprica u Domašincu koja je služila za gašenje požara u naselju, nabavljena još davne 1922. godine iz Mađarske, a ove godine renovirana.

– Ovaj velebni projekt izgrađen je sredstvima EU od oko 70 posto i bit će za upotrebu vatrogascima i civilnoj zaštiti, ali i ostalim korisnicima – rekao je načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek, čestitajući vodstvu DVD-a Domašinec na trudu i upornosti.

-Vatrogasci čine dušu i srce mjesta, jer nisu samo tu kad se dogodi neka nesreća, već su tu za sve i pomažu svima. Najorganiziranije dobrovoljno vatrogastvo je upravo u Međimurju. Međimurci su i najuspješniji na natjecanjima. Ovaj dom neka bude simbol našeg uspjeha i zajedništva, kako u Domašincu, tako i u cijelom Međimurju –  rekao je župan Matija Posavec, posebno pozdravivši najstarijeg vatrogasca Domašinca 94-godišnje Stjepana Katanca.
 
Prigodnim govorima obratili su se i uputili čestitke i glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek te austrijski delegati, koji su poklonili DVD-u Domašinec prigodni poklon.
Tajnik Tušek je naglasio kako je Ministarstvo poljoprivrede iz programa strateškog plana osiguralo 3,8 milijardi eura i sredstva za JLS-e, među ostalim i za sanaciju nerazvrstanih cesta, društvene i vatrogasne domove te kako ima još mnogo novih mogućnosti za nove projekte.
 
 Vrpcu na novom Vatrogasnom domu svečano su prerezali Mario Tomašek, Zdravko Tušek i Robert Filipović, a velečasni Ivan Mikulan blagoslovio je Vatrogasni dom. Dvije pjesme otpjevala je čuvarica međimurske popevke Cecilija Merkač Hudopisk. Uslijedilo je razgledavanje doma i prigodan domjenak.
 
Svečanosti su nazočili i predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, županijski zapovjednik VZ MŽ Robert Meglić, zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj, delegacija vatrogasaca iz Austrije i zapovjednik Daniel Dunst, predstavnici prijateljskih DVD-ova i općina, voditelj Centra 112 Ladislav Seke, ravnateljica OŠ Domašinec Martina Kivač, izvođači radova, poduzetnici, donatori i mnogi drugi.

Izvor: medjimurski.hr
 

Pisane vijesti