Treća smjena 27. Kampa vatrogasne mladeži

  • Slika /slike/Vijesti/Naslovna_Kamp_.JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Tijekom vikenda posjetili smo Kamp vatrogasne mladeži u Fažani u kojem je boravilo ukupno 81 dijete i 17 voditelja vatrogasne mladeži.

U trećoj smjeni 27. Kampa vatrogasne mladeži boravila su djeca iz sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava, Sveta Marija, Stative Gornje, Veliškovci, Grdanjci, Deanovec, Stubička Slatina i San Marino Novi Vinodolski.
Zatekli smo ih u njihovim redovnim aktivnostima, a nakon ručka su se podijeli u grupe i pokazali kako korisno provode svoje vrijeme u Kampu.
Dok su jedni igrali odbojku i odmjeravali svoje natjecateljske sposobnosti uz glasno navijanje, drugi su se okušali u vatrogasnim igricama.
Uz vodstvo dugogodišnjeg voditelja Josipa Kozine dio ekipa mladeži su pokazali kako vješto, koordinirano, skoro kao odrasli, rade vježbovne postupke i radnje.  
Mladež DVD-a San Marino Novi Vinodolski, inače vrsno natjecateljsko odjeljenje koje osvaja brojnr pehare na natjecanjima, prikazalo je vježbu za vatrogasnu mladež.
Među cjelodnevnim Programom, koji se odvija uz budno oko zapovjednika i voditelja Kampa, dobili smo i nekoliko kratkih izjava o iskustvima tijekom boravka u Fažani.

Leon Buneta, 14 godina, DVD San Marino Novi Vinodolski: - U DVD-u sam od 2015. godina, a ovo mi je prva godina u vatrogasnoj mladeži jer smo dvije godine imali pauzu zbog korone. Jako puno radimo, a to pokazuju i rezultati jer smo na Državnom vatrogasnom natjecanju u Čakovcu osvojili drugo mjesto.
Ovo mi je prvi puta da sam u Kampu. Jako mi je lijepo, stekao sam dosta prijatelja – rekao je Leon i kroz osmijeh dodao da je „možda“ upoznao i koju curu.

Ira Zajec, 12 godina, DVD Veliškovci: - Od 2015. godine sam članica DVD-a, prvi puta sam u Kampu i već sada znam da ću se vratiti opet. U mojoj obitelji je sestra članica istog Društva, a ja volim biti u DVD-u jer zahvaljujući tome imam odlično društvo i u školi i u DVD-u.

Leonarda Gašparić, DVD Sveta Marija: - Članica sam DVD-a od 2013. godine, a ovo mi je prvi boravak u Kampu. Zabavno je, imamo puno igri, novih prijateljstava, a i puno ljubavi...
 
Tradicija se nastavlja
Renata Topolovec, DVD San Marino Novi Vinodolski, predsjednica Savjeta za vatrogasnu mladež VZŽ Primorsko-goranske županije i članica Savjeta vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice: - U ovom Kampu boravim od samog početka, a to je od 1996. godine kada je Kamp započeo s radom u Novom Vinodolskom. Svake godine sam u ulozi voditelja s ekipom mladeži svog DVD-a, a jednu smjenu odrađujem i kao zapovjednica Kampa.

Uspoređujući iskustva u radu s djecom od prije 20 godina i sada, moram priznati da su se uvelike promijenila. Ali ono što je najljepše vidjeti je da su nekadašnja mladež danas mahom mladi voditelji. Rijetko koji voditelj je onaj koji nije boravio kao pripadnik vatrogasne mladeži u ovom Kampu. Moram spomenuti da je također i u mojoj obitelji ista situacija. Naime, imam dvoje djece koji su bili ovdje kao mladež, nastavili su kao seniori, a danas su voditelji vatrogasne mladeži. Mogu zaključiti da je cilj rada s djecom u ovom Kampu da jednog dana, barem dio njih, položi za vatrogasca te da budu na usluzi svima nama.
 
Damir Svinjarić, DVD Grdanjci: - Ovdje sam u ulozi voditelja prvi put. Iskustva su jako dobra, i nadam se da ćemo imati opet priliku sudjelovati u radu Kampa. Smatram da je boravak ovdje jako koristan, i za razvoj djece i za razvoj vatrogastva kao i za društvo u cjelini. 

Dragan Sever-Smrček, DVD Aljmaš, predsjednik Savjeta mladeži VZŽ Osječko-baranjske, zapovjednik 3. smjene 27. Kampa: - Po mom dosadašnjem iskustvu, ovo je najbolja smjena kojoj sam zapovijedao. Nismo imali niti jedan problem, sva su se djeca jako dobra, a moram pohvaliti i voditelje koji su se u svom radu istaknuli.
 
Djeca su jedva dočekala da mogu nastaviti sa svojim aktivnostima po svojem dnevnom rasporedu. U Kampu se nakon službenog „fotografiranja“ ponovno čuo veseli dječji smijeh, glazba, navijanje na vatrogasnim igricama, baš kao što i priliči Kampu namijenjenom vatrogasnoj mladeži.
 
 

Pisane vijesti | Kamp vatrogasne mladeži