DVOC 16. / 17. srpnja 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 16./17. srpnja 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 16. srpnja 2022. odrađena je jedna vatrogasna intervencija prijevoza vode u gradu Petrinji. Angažiran je jedan vatrogasac sa jednim vatrogasnim vozila iz JVP Petrinja.

Zadarska županija
Dana 16. srpnja u 10:46 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Debeljak kod zračne luke Zemunik. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, crnogorična i bjelogorična šuma na površini od 5,6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor te ukupno 22 vatrogasca sa sedam vatrogasnih vozila iz JVP Zadar i DVD-a Sukošan, SV. Mihovil Galovac i Zadar.
Požar je ugašen u 16:15 sati.

Šibensko-kninska županija
Požar na otvorenom prostoru na području Mrdakovice za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 13. srpnja, proglašen je lokaliziranim. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture na trenutno procijenjenoj površini oko 3300 ha između Vodica, Zatona i Rasline.

Na intervenciji tijekom dana i noći sudjelovalo je na dežurstvu i sanaciji 26 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz IVP Split, IVP Šibenik, JVP Šibenik, JVP Vodice i DVD Zaton. Otpuštane su sa požarišta sve preostale snage iz drugih županija.

Splitsko – dalmatinska županija
Dana 16. srpnja u 18:11 sati ŽC 112 Split je zaprimio je dojavu o požaru brodice između Šolte i Brača, kod Splitskih vrata. Požarom je bila zahvaćena cijela brodica dužine oko 10 m, a četiri osobe koje su bile u brodici, napustile su brodicu. Osobe su spašene i nisu ozlijeđene te su prevezene u Split. Na mjesto događaja stigle su hitne službe; Lučke kapetanije iz Milne sa tri vatrogasca iz DVD Milna, policija te četiri vatrogasaca DVD-a Kaštel Gomilice sa brodom Sv. Florijan. U gašenje brodice je uključen i brod (mini kruzer) koji je bio u blizini. Ostatak broda jedno vrijeme je plutao na površini te je nakon toga potonuo u 19:51 sati. Postavljene su plutajuće brane na mjestu potonuća radi osiguranja ako bi došlo do ispuštanja opasnih tekućina u more. Zagađenja do sada nije bilo, a prikupljen je materijal koji je isplivao.
Intervencija vatrogasaca završila u 22:50 sati.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS