Emisija „Tema dana“, HRT

Slika /slike/snimka hrt.jpg

Komentar glavnog vatrogasnog zapovjednika na dosadašnji tijek požarne sezone i velike požare u Puli i kod Šibenika

U emisiji „Tema dana“ emitiranoj na 1. programu Hrvatske radiotelevizije 16. srpnja gostovao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je dao komentar na velike požare u Puli i kod Šibenika.

„Iza nas su veliki požari, izgorjele su kuće, srećom bez ljudskih žrtava. Sustav vatrogastva reagirao je pravovremeno, ali naravno da smo nezadovoljni činjenicom da nisu svi objekti bili obranjeni“, kazao je Tucaković.

Dotaknuo se i pitanja zračnih snaga kazavši kako su danas na raspolaganju bila 4 Canadaira, 3 Air Tractora i helikopter, ali i podsjetio kako je u prvih pola godine bilo više od 5000 požara od čega su zračne snage bile angažirane u 50 slučajeva.  
Kazao je i kako se stalno ulaže u nabavu nove opreme, osobito posljednjih 4-5 godina.

„Nabavljeno je 400 novih vatrogasnih vozila, kupljena je nova oprema, a i sada je u tijeku natječaj u vrijednosti 8,5 milijuna kuna za novu opremu. Također, do kraja godine se planira nabaviti 75 vozila za gašenje šumskih požara“, objasnio je Tucaković složivši se kako velik problem predstavljaju napuštene parcele koje su tempirana bomba u ovakvim ekstremnim vremenskim uvjetima kakvima svjedočimo u ovoj godini te kako treba zabraniti spaljivanje biljnih ostataka i okrenuti se ekološkom zbrinjavanju.

U emisiji je bilo govora i o zapošljavanju vatrogasaca, osobito sezonskih. „Glavni vatrogasni zapovjednik odobrio je zapošljavanje 1135 sezonskih vatrogasaca, ali važno je naglasiti da se oni zapošljavaju na zahtjev županijskih vatrogasnih zapovjednika. Njihova je naknada 8.000 kuna bruto i svakako bismo u budućnosti trebali razmišljati o neoporezivome dijelu te naknade“.

U emisiji je dan osvrt i na dosadašnje brojke po pitanju požara i opožarene površine koja je bila velika već u proljetnome dijelu zbog izostanka padalina.
„To je velika šteta za životinjski i biljni svijet i oporavak traje dugo. Izgorjela je površina veličine Cresa i Lošinja zajedno stoga moramo uložiti zajednički trud kako ovakve prizore požara ne bismo gledali u budućnosti“, kazao je.

Poveznica na emisiju: ​https://www.youtube.com/watch?v=OHmONNt8nbU


 

Pisane vijesti