Svečano uručenje nagrada najmlađima

  • Slika /slike/HVZ-svecana dodjela nagrada (2).JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Pobjednicima Natječaja za likovni, literarni i foto rad Hrvatske vatrogasne zajednice svečano su uručene nagrade 13. lipnja u Vrbovcu. 

Uz pobjednike, njihove mentore te predstavnike vatrogasnih zajednica županija, svečanom uručenju nazočio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje mr. sc. Vesna Šerepac, u ime župana Zagrebačke županije Renata Zgurić, pročelnica Stručne službe župana, gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj, direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik te predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek sa suradnicima.
 
Gradonačelnik Denis Kralj izrazio je zadovoljstvo što je Vrbovec domaćin svečanosti   te čestitao pobjednicima: „Mislim da je vatrogastvo jedna od najplemenitijih aktivnosti koje čovjek može raditi te vam želim da i vi postanete vatrogasci“. Pročelnica Renata Zgurić prenijela je pozdrave i čestitke župana Stjepan Kožića te pohvalila impresivan broj prijavljenih radova u ovogodišnjem natječaju, koji je prelazio više od tisuću.

Ravnateljica Šerepac također je čestitala nagrađenima u ime ministra Radovana Fuchsa te zahvalila Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i svim vatrogasnim zajednicama na dugogodišnjem organiziranju ovog natječaja pod pokroviteljstvom Ministarstva. „Naši najmlađi pokazuju i daju primjere na koji način pokazati hrabrost kroz svoje uratke prenoseći sve lijepe riječi i ono što nama vatrogasci neprestano daju svojim radom“, kazala je ravnateljica Šerepac te zaključila kako se hrabrost mladog čovjeka stvara od najmlađih dana te da je ovakav natječaja na ponos svima koji sudjeluju u obrazovanju.

I glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalio je svim sudionicima natječaja, posebno pobjednicima i njihovim mentorima naglasivši kako je važna ova suradnja svih institucija. Istaknuo je da je za sve prva i najvažnija polazišna točka obitelj, a sve ovo što se provodi u obrazovnim ustanovama i u dobrovoljnim vatrogasnim društvima je ustvari jedan zajednički veliki projekt koji se provodi u Hrvatskoj, od zipke pa do smrti.
„U ovom natječaju koji provodi Hrvatska vatrogasna zajednica ovdje su najbolji od najboljih i na tome vam čestitam!“, zaključio je zapovjednik Tucaković. Tucaković je iskoristio priliku te uručio zahvalnicu ravnateljici Šerepac za pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja zahvalivši na dugogodišnjoj suradnji u provođenju ovog važnog natječaja.
Gost iznenađenja svečanosti dodjele nagrada bio je Igor Baksa, poznatiji kao „Tata slikovnica“ koji je svojom izvedbom razveselio pobjednike i goste.
 
Velik broj radova iz cijele Hrvatske
Podsjetimo kako je Hrvatska vatrogasna zajednica raspisala u školskoj godini 2022/2023. likovni, literarni i foto natječaj namijenjen predškolskom i školskom uzrastu, a sa svrhom popularizacije vatrogastva među mladima te podizanja svijesti u zaštiti od požara.

U natječaju su sudjelovale sve županije, a ukupno su pristigla 1244 rada iz 161 odgojno-obrazovne ustanove. Na natječaj se prijavilo: u kategoriji likovni natječaj predškolskog uzrasta: 48 dječjih vrtića sa 420 radova iz 16 županija; u kategoriji likovni natječaj učenika osnovnih škola: 85 osnovnih škola s 648 radova iz 19 županija; u kategoriji literarni natječaj učenika osnovnih škola: 15 osnovnih škola sa 79 radova iz 8 županija i u kategoriji foto natječaj učenika osnovnih i srednjih škola: 13 škola sa 97 fotografija iz 7 županija.
 
U natječaju koji je proveden pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja članovi povjerenstva su izabrali radove sljedećih učenika:
 
Pobjednici likovni natječaj za predškolski uzrast
1. Lucija Janežić, 5 godina, Dječji vrtić „Maksimir“, Zagreb, mentorica Lea Renata
Bencek i Nikolina Zadro, Grad Zagreb
2. Marta Rahija (5 god) i Luka Jelenčić (6 god), Dječji vrtić Četiri rijeke, Karlovac,
mentorica Kristina Galović, Karlovačka županija
3. Grga Ratajec, 6 godina, Dječji vrtić Cipelica, Područni odjel Mrav, Mačkovec,
Čakovec, mentorica Marija Kovačić i Marijana Novak, Međimurska županija
 
Pobjednici likovnog natječaja učenika osnovnih škola
1. Martina Kosar, 14 godina, IV. Osnovna škola Bjelovar, Bjelovar, mentorica
Željka Kalabek, Bjelovarsko-bilogorska
2. Tonka Šmit, 10 godina, Osnovna škola Jurja Šižgorića, Šibenik, mentorica
Helena Šarić, Šibensko-kninska
3. Vanja Vukasović, 14 godina, Osnovna škola Zadarski otoci, Područni odjel Silba,
Silba, mentorica Sunčica Jakopović, Zadarska županija
 
Pobjednici literarnog natječaja učenika osnovnih škola
1. Erik Šimunjak, literarni rad „Naši vatrogasci“, Osnovna škola Krunoslava Kutena,
Područna škola Rakovec, Vrbovec, mentorica Ljiljana Bušić, Zagrebačka županija
2. Stipe Bartulović, literarni rad „Tako se postaje faca“, Osnovna škola Bijaći,
Kaštel Novi, mentorica Lucija Carev, Splitsko-dalmatinska županija
3. Maša Stevanović, literarni rad „Hrabri ljudi“, Katolička osnovna škola
„Josip Pavlišić“, Rijeka, mentorica Petra Radošević, Primorsko-goranska županija
 
Pobjednici foto natječaja učenika osnovnih i srednjih škola
1. Luka Štebih, Fotografija „Vatrogasac“, Graditeljska škola Čakovec, Čakovec,
mentor Ivan Condor, Međimurska županija
2. Nika Srnec, Fotografija „Požar“, Graditeljska škola Čakovec, Čakovec,
mentor Ivan Condor, Međimurska županija
3. Anja Vinković, Fotografija „Otrov“, Graditeljska škola Čakovec, Čakovec,
mentor Ivan Condor, Međimurska županija
 
Zahvaljujemo još jednom svim sudionicima Natječaja i čestitamo pobjednicima.

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica