Svečana primopredaja vatrogasnih vozila

  • Slika /slike/Primopredaja vatrogasnih vozila.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Svečana primopredaja prvih 20 od ukupno 94 vatrogasna vozila nabavljenih u okviru projekta “Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH” održana je u utorak 16. veljače 2021. godine u Policijskoj akademiji u Zagrebu.

Svečanoj primopredaji prisustvovali su dr. sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU Marko Markić u ime ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislava Ćorića , Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, Valentin Dujmović, zamjenik generalnog direktora  Hrvatskih voda, Mario Starčić – MI-STAR d.o.o., predstavnik poljske tvrtke WISS u Republici Hrvatskoj, Tomislav Orehovec - Član uprave Volvo Group Croatia, Edo Seifried - Direktor MGS Grupa d.o.o., Vjekoslav Majetić – vlasnik tvrtke DOK-ING d.o.o. te predstavnici vatrogasnih postrojbi koje su dobile vozila.

Povijesni trenutak za hrvatsko vatrogastvo
Na početku svečanosti glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je istaknuo da je ovo povijesni trenutak za hrvatsko vatrogastvo. Zahvalio se potpredsjedniku Vlade i svima uključenima u projekt koji su pokazali veliku brigu za hrvatsko vatrogastvo i ojačali operativnost naših vatrogasaca koji su uvijek spremni intervenirati i pomoći ugroženim građanima.

Ministar Božinović je istaknuo da su pripreme za ovaj i ostale projekte nabave opreme za žurne službe počele još od katastrofalnih požara 2017. godine, kada je cijeli sustav analiziran i odlučeno je da se krene u promjene. Prioritet je bio iskorištavanje europskih sredstava, što je u konačnici uspješno provedeno.
- Zadaća institucija je omogućit hrabrim ljudima iz vatrogastva i ostalih službi da obave posao na najbolji mogući način, a za to su im potrebna najbolja vozila i vrhunska oprema. Ovo su naši vatrogasci zaslužili, najbolja vozila koje europska tehnologija nudi - rekao je ministar Božinović i još jednom se zahvalio vatrogascima na svemu što rade, od požara do potresa. Posebno je istaknuo da dva vozila odlaze postrojbama u Sisačko-moslavačku županiju. Ministar je najavio i nove projekte nabave među kojima se ističe nabava 3 helikoptera za Civilnu zaštitu, 2 protupožarna zrakoplova Canadair i moderni sustavi upozorenja u slučaju katastrofa.

Nakon kratkih izjava za medije, uzvanici su obišli vozila gdje su im ukratko predstavljene mogućnosti i oprema vatrogasnih vozila. Potom je uslijedila kratka obuka za vozače, koji su vozila odvezli u matične vatrogasne postrojbe.

Europskim sredstvima do moderne opreme
Projekt “Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH” je realiziran u sklopu Operativnog programa konkuretnost i kohezija 2014.-2020. Projekt koji vodi Ministarstvo unutarnjih poslova se financira 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njegov je cilj povećanje spremnosti, funkcionalnosti i kapaciteta vatrogasnog sustava u Republici Hrvatskoj. Ukupna ugovorena vrijednost nabave je  204.928.435,00 kuna bez PDV-a, odnosno 256.160.543,75 kuna s PDV-om.

Danas je isporučeno prvih 20 od 94 vozila. Preostala vozila bit će predana najkasnije do kraja srpnja 2021. godine. Navalno vozilo dugo podvozja Mercedes-Benz ATEGO su dobili JVP Đurđevac, JVP Čakovec, JVP Grada Krka, JVP Grada Varaždina, JVP Grada Zagreba, DVD Dalj i DVD Otočac.
Navalno vozilo kratko podvozja Mercedes-Benz ATEGO su dobili JVP Grada Knina, JVP Pazin, DVD Bebrina, DVD Kotoriba, DVD Lekenik, DVD Omiš, i DVD Dugo Selo.
Autocisternu podvozja VOLVO FL  su dobili JVP Grada Ploče, JVP Ogulin, DVD Glina i DVD Orahovica.
Šumsko vozilo teško podvozja Mercedes-Benz AROCS  je dobio DVD Čabar, a šumsko vozilo lako istog podvozja Mercedes-Benz AROCS JVP Grada Vukovara.

Predstavnici postrojbi koje su dobile vozila nisu krili oduševljenje. Željko Penić iz DVD-a Dalj je istaknuo da će moderno dugo navalno vozilo poboljšati stanje vatrogasnog voznog parka u općini te da će vozilo služiti na dobrobit svima. U DVD Glina je stigla autocisterna, koja će prema riječima zapovjednika Mladena Bobete služiti za prijevoz vode, ali i kao vozilo za gašenje požara.

Svim postrojbama želimo puno sreće u korištenju novih vozila!

 
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica