Sudjelujte u izložbi „Minuta nakon potresa“

Slika /slike/Plakat Noć muzeja 2021.jpg

Muzej hrvatskog vatrogastva za manifestaciji Noć muzeja, koja će se u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva održati u petak 29. siječnja 2021. godine, priprema izložbu "Minuta nakon potresa"
 


Tema ovogodišnje noći Muzeja je zadaće muzeja u uvjetima krize. Jednu od najvećih kriza u svojoj povijesti je proživio Grad Zagreb tijekom ožujka 2020. godine, kada je potres oštetio velik broj zgrada u samom gradu i okolici. Sve se događalo na početku pandemije COVID 19, što je dodatno otežalo situaciju. Prvi koji su krenuli pomagati građanima bili su upravo vatrogasci. Zagrebačkim kolegama uskoro su se pridružili vatrogasci iz više županija. 
Nažalost, puno jači potres je krajem prošle godine pogodio područje Sisačko-moslavačke županije. U sanaciju posljedica potresa su opet među prvima krenuli vatrogasci.
Muzej hrvatskog vatrogastva planira postaviti izložbu pod nazivom „Minuta nakon potresa“ o angažmanu vatrogasaca na sanaciji posljedica zagrebačkog i petrinjskog potresa. Cilj je podići svijest kod posjetitelja o humanosti vatrogasnog poziva i prikazati na koji način su sve vatrogasci djelovali na ublažavanju posljedica ove nesreće.
Pozivamo Vas da sudjelujete u ovoj edukativnoj izložbi, za čije potrebe možete poslati fotografije, statističke podatke, video zapise, opremu korištenu na sanacija posljedica potresa i priče o intervencijama na kojima ste sudjelovali.
Molim da Vaše sudjelovanje u izložbi potvrdite do 22. siječnja 2021. godine. Uz svaki predmet bit će naveden izvor. Izložba će biti postavljena do 28. veljače 2021. godine, nakon čega će predmeti biti vraćeni. Prijevoz predmeta će organizirati Hrvatska vatrogasna zajednica.
Zbog trenutne situacije, izložbu planiramo postaviti u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu te on-line na web stranici Muzeja. Otvaranje izložbe i posjete izložbi ćemo prilagoditi epidemiološkoj situaciji.
Nadamo se da će Vas što više sudjelovati u ovoj izložbi, kako bi građanima pokazali hrabrost i zajedništvo hrvatskih vatrogasaca u najtežim mirnodopskim nesrećama koje su pogodile Hrvatsku.
 
Kontakt osoba: Vedran Runjić, vedran.runjic@hvz.hr, 091/112-0013

Pisane vijesti