Sjednica Vatrogasnog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice

  • Slika /slike/Vijesti/vatrogasni stozer 3-3 (13).JPG
  • Slika

Danas je u prostorijama Državne vatrogasne škole održana sjednica Vatrogasnog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uvodno je pozdravio sve članove Stožera te novoimenovane županijske vatrogasne zapovjednike i podsjetio kako u nekim županijama još traju natječaji za izbor zapovjednika.

Zapovjednik Tucaković iznio je članovima tijek priprema za provođenje zadaća vezanih uz Program aktivnosti u požarnoj sezoni 2022. godine. Naveo je kako je novina da lokalna samouprava mora sufinancirati najmanje s 4.000 kn sezonske vatrogasce te zamolio zapovjednike da podnesu zahtjeve za angažiranje sezonskih vatrogasaca na dislokacijama. Naglasio je da je već sada zabilježen povećani broj vatrogasnih intervencija te da s pripremama treba biti vrlo aktivan. Ukoliko se naiđe na poteškoće moli da se obavijesti HVZ kako bi se priprema i izvođenje zadaća koje nam je Vlada RH povjerila uspješno izvršile.

O temi legalizacije korištenja repetitorskog sustava za potrebe Hrvatske vatrogasne zajednice govorio je načelnik DVOC 193 R. Rožić koji je naveo da su održani sastanci s HAKOM-om te da HVZ prikuplja podatke o svim repetitorima kako bi se na državnoj razini provela legalizacija za sve županijske vatrogasne zajednice. Županijski zapovjednik Franković dodao je da treba odrediti koordinatore po VZŽ kako bi se pregled i unos obavio što prije te da se HVZ pokuša izboriti za poseban status vatrogasaca kod dobivanja lokacija za repetitore.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković ukratko je obrazložio prijedlog Mjerila za korištenje sredstava premija osiguranja od požara za 2022. godinu te su ona ujedno i utvrđena.

Zapovjednik Tucaković obrazložio je i Plan osposobljavanja i usavršavanja vatrogasaca u 2022. godini napomenuvši da će se temeljem ovogodišnjeg Plana sufinancirati sva osposobljavanja propisana pravilima vatrogasne službe. Dodao je kako se za helikoptersku obuku prijavilo oko 1000 vatrogasaca.

O postupcima izrade Nacionalne strategije razvoja vatrogastva za razdoblje od 2021.-2030. godine govorio je načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu S. Petkoviček naglasivši da je predviđeno donošenje Strategije u četvrtom kvartalu ove godine. Zaključeno je da prijedlog Strategije bude dostupan na internet stranici Hrvatske vatrogasne zajednice.

O početku rada Državne vatrogasne škole govorio je zapovjednik Tucaković te se zahvalio i javnim vatrogasnim postrojbama koje aktivno sudjeluju u provođenju nastave.

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica