Sastanak s izvršiteljima zadataka i sudjelovateljima Programa aktivnosti

Slika /slike/IMG_8132.JPG

Danas je u prostorijama Državne vatrogasne škole održan treći sastanak sa svim sudionicima Programa atkivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini

Na sastanku je iznijet kratak pregled izvješća sa zapažanjima i analiza provedbe zadaća iz Programa akivnosti u 2022. godini. Spomenuto je kako su vremenske prilike uvelike utjecale na požarnu sezonu, koja je bila izrazito teška, gledajući i zbog stradavanja vatrogasaca, približavanja požara naseljenim mjestima te po pitanju nastale velike materijalne štete.

Načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu Siniša Petkoviček na kraju svog izviješća naglasio je kako je potrebno isticati potrebu poduzimanja preventivnih mjera zaštite od požara, raditi na promociji i razvijanju protupožarne kulture, poticati visoke razine obrazovanja i razne specijalizirane programe izobrazbe te jačati instrumente nadzora.

Stavljen je naglasak i na bolju suradnju s jedinicima lokalne i regionalne suradnje po pitanju jačanja preventivnih aktivnosti.

U svojem izlaganju načelnik Sektora za inspekcijske poslove pri Ravnateljstvu civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH Nikola Turkalj skrenuo je pozornost da je i uz povećani inspekcijski nadzor zabilježen povećan broj prijava protiv fizičkih osoba zbog izazivanja požara.

Svi sudionici iznijeli su ukratko svoj pregled izvršenih aktivnosti u ovoj sezoni, a na kraju je upućen podsjetnik da se, ukoliko još nisu, dostave sažeta izviješća Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, o svim obavljenim aktivnostima iz Programa aktivnosti, s financijskim izviješćem o utrošenim vlastitim sredstvima i sredstvima korištenim iz državnog proračuna RH kao i planiranim financijskim sredstvima za 2023. godinu. Ista izviješća su jedinice lokalne i područne samouprave dužne dostaviti teritorijalno nadležnoj vatrogasnoj zajednici županije / Grada Zagreba i područnom uredu civilne zaštite do 16. siječnja 2023. godine.

Sudionici su također zamoljeni da dostave svoje prijedloge za izradu Programa aktivnosti u 2023. godini.
 
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica