Sastanak Odbora za šumske požare CTIF

  • Slika /slike/Vijesti/CTIF_TELFS_01.jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Austriji je od 4. do 6. studenog 2023. održan sastanak Odbora za šumske požare Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF).

Austrijska državna vatrogasna škola Tirol u mjestu Telfs, bila je domaćin trodnevnog sastanka Odbora za šumske požare CTIF na kojem su sudjelovali predstavnici iz 14 zemalja Europske unije. Prvi put su sudjelovali i predstavnici Danske i Norveške. Hrvatsku su predstavljali predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, načelnik sektora za vatrogastvo Mario Starčević, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Joško Grančić te  Ante Ivanović iz Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Požarna sezona 2023. bila je glavna tema nedavnog sastanka Odbora, gdje su članovi predstavili svoje aktivnosti u svojim državama. Tijekom te sezone, Grčka je bila pogođena velikim požarima, na koje je Republika Hrvatska odgovorila pružanjem međunarodne pomoći kroz rescEU mehanizam čak tri puta. Svi članovi komisije primijetili su značajan porast temperatura diljem europskog kontinenta, zajedno s povećanjem oborina, što je zatim rezultiralo katastrofalnim poplavama u Sloveniji. Jasno je da su klimatske promjene izvor sve češćih i intenzivnijih požara te poplava na Mediteranu.

Za postizanje optimalne učinkovitosti u gašenju takvih požara ključno je rano otkrivanje i brza intervencija s maksimalnim resursima, koristeći učinkovite metode gašenja. Stalno osposobljavanje i usavršavanje vatrogasaca, inkorporacija novih spoznaja te primjena suvremene tehnologije igraju ključnu ulogu. Također, važno je poticati razmjenu iskustava među vatrogascima te ulagati u preventivne mjere kako bismo smanjili rizik od požara. U nastavku je prikazana primjena dronova tijekom vatrogasnih intervencija, pružajući dodatne perspektive i inovativne pristupe u rješavanju izazova na terenu.

Članovi Odbora posjetili su dobrovoljno vatrogasno društvo Wildermieming i dobrovoljno vatrogasno društvo grada Schwaz-a, gdje im je predstavljena oprema za gašenje šumskih požara. Nakon posjeta dobrovoljnim vatrogasnim društvima posjetili su prostore operativnog centra za hitne službe Tirol, te profesionalnu vatrogasnu postrojbu grada Innsbruck-a.

Na sastanku Odbora, Hrvatska je detaljno iznijela izvješće o požarnoj sezoni 2023. i programe Centra izvrsnosti za šumske požare (VACETRAS) u Vučevici. Ovaj centar omogućuje obuku vatrogasaca za učinkovito gašenje šumskih požara, čime se Hrvatska ističe na regionalnoj i međunarodnoj razini. Odbor za šumske požare Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) predan je razmjeni znanja, iskustava i perspektiva u vezi s gašenjem šumskih požara. Očito je da se suočavamo s ekstremnim vremenskim uvjetima uslijed klimatskih promjena te je važno da budemo što spremniji za izazove koji nas očekuju u budućnosti.

Pisane vijesti