Obilježena 30. obljetnica Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije

  • Slika /slike/DSC_0074.JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

S velikim ponosom istaknuti su najveći dosezi Zajednice, a u povodu vrijedne obljetnice, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković slavljenicima uručio  posebnu plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice.

U vrijeme kad je Republika Hrvatska stvarala svoju samostalnost, vatrogasci PGŽ-a hrabro su kročili u novo doba, postavljajući temelje organizacije koja će postati ključna u zaštiti i spašavanju građana. Sukladno prvom Zakonu o vatrogastvu, 5. kolovoza 1993. godine osnovana je Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije. Osnivačku sjednicu Skupštine vodio je predsjednik Inicijativnog odbora Ivo Tonković. Na sjednici je izabran prvi predsjednik Zajednice, Stjepan Brljak, te prvi županijski vatrogasni zapovjednik, Boris Laginja.
 
Prigodna svečanost u povodu hvalevrijednog jubileja održana je u Obučnome centru u Šapjanama, a najvažnijih trenutaka iz povijesti Zajednice prisjetio se njezin predsjednik, Slavko Gauš. - U ratnim danima, vatrogasci PGŽ-a bili su ključna civilna snaga u zaštiti i spašavanju. Zajednica je koordinirala napore članica kako bi osigurala spremnost u slučaju požara, eksplozija, prirodnih katastrofa i ratnih djelovanja. Izgrađena na temeljima nekadašnjeg Vatrogasnog saveza zajednice općina Rijeka, Zajednica je pokazala iznimnu stručnost u suočavanju s izazovima. Prvi test za našu organizaciju bio je veliki požar na obroncima Učke 1993. godine. Rame uz rame s istarskim kolegama požar je savladan, sva naselja su obranjena, nitko nije stradao. Narednih deset godina bilo je posebno izazovno; skromna financijska i materijalna sredstva te sve starija vatrogasna oprema i tehnika testirale su našu otpornost. Zajedništvo i suradnja dobrovoljnih vatrogasnih društava i profesionalnih postrojbi bila je ključna. Novi Zakon o vatrogastvu iz 1999. godine olakšao je financiranje. Tada je započeo program nabave vozila i opreme, a Zajednica je postala partner u programu. Nabavljeno je više od 70 vatrogasnih vozila te obnovljeno ili izgrađeno dvadesetak vatrogasnih domova i spremišta, istaknuo je Gauš.
 
Znanje i stručne kompetencije - ključ uspjehaZajednica je uvijek apostrofirala izvrsnost, potičući visokoškolsko obrazovanje vatrogasaca, često i na međunarodnoj razini. - Naši vatrogasci su se usavršavali u Italiji, Maleziji, Australiji, Švedskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Francuskoj. Napuštenu vojarnu Boršt u Šapjanama pretvorili smo u županijsko vatrogasno vježbovno središte, namijenjeno svim žurnim službama, u koje je do sada uloženo oko milijun eura. Ovdje se obučavaju i instruiraju i vatrogasci iz drugih zemalja - Australije, Tajlanda, SAD-a, Španjolske, Engleske, Francuske, Njemačke, Švedske, Izraela, BiH, Crne Gore, Srbije, itd. Vatrogasna zajednica PGŽ-a prva je vatrogasna zajednica u Hrvatskoj koja je svoje aktivnosti proširila na novo područje - osnovan je prvi tim s potražnim psima u vatrogastvu koji je prepoznat kao vrlo vrijedan i uspješan, a njegovi članovi, vodiči potražnih pasa, sada svoja znanja i iskustva prenose kolegama iz drugih županija. U prostoru ovog centra djeluje i odjeljenje Državne vatrogasne škole. Ove je godine upisana 13. generacija polaznika Državne vatrogasne škole. Sa željom da znanje, iskustvo i entuzijazam podijeli s kolegama iz cijele Hrvatske i šire, 2005. godine Zajednica je organizirala prvi stručni skup vatrogasaca koji je postao tradicionalan. Skupovi se organiziraju jednom na godinu, a dosad je u 17 stručnih skupova sudjelovalo više od 4.300 vatrogasaca iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Kosova. Na tim su skupovima kao predavači gostovali i ugledni svjetski vatrogasni instruktori s kojima posljednjih godina surađuju instruktori Zajednice, kazao je Gauš.
 
"Sila" koja spašava živote i imovinu
Na području županije djeluje 6 profesionalnih i 59 dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi. Primorsko-goransku županiju čine tri osnovne subregionalne cjeline - goranska, priobalna i otočna, a na toj je osnovi administrativno i operativno ustrojena i Vatrogasna zajednica PGŽ-a, putem požarnih područja, s ciljem združenog djelovanje postrojbi prilikom gašenja požara, spašavanja. Kako je naglasio Gauš, visoka kompatibilnost, odlična obučenost i opremljenost te suradnja na terenu svjedoče o snažnom i dobro organiziranom sustavu. - Prisjetimo se samo prošlogodišnjih bujičnih poplava koje su pogodile našu županiju. U našoj županiji na godinu imamo od 3.000 do 4.500 vatrogasnih intervencija, a tada su u samo jednom danu naše vatrogasne postrojbe intervenirale u više od 500 intervencija. To je jasan pokazatelj da je naša županijska vatrogasna organizacija  izrasla u vrlo “žilavu” i dobro organiziranu snagu civilnoga društva, sposobnu suprotstaviti se svim izazovima. Hvala svim našim vatrogascima, svima vama, na predanosti, hrabrosti i solidarnosti koju pokazujete svaki dan i neka naša vatrogasna zajednica nastavi rasti i razvijati se, poručio je Gauš.
 
Tucaković: Zajednica dobrih i kvalitetnih ljudi
 Čestitke u povodu 30 godina uspješnoga rada, Zajednici su uputili mnogi uvaženi gosti, među njima i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. - Čestitam vam na svemu što ste dosad učinili za hrvatsko vatrogastvo. Hvala aktualnom predsjedniku Slavku Gaušu, županijskom vatrogasnom zapovjedniku Mladenu Šćulcu, hvala tajniku-stručnom suradniku Nikici Tramontani, hvala svima vama koji vodite ovu zajednicu. Tu je mnogo kvalitete, mnogo dobrih ljudi, mnogo odrađenih programa, mnogo međunarodnih aktivnosti, kvalitetne suradnje. Ovo je zajednica koja po mnogočemu prednjači i među najboljima je u Hrvatskoj. Ono što ste pokazali u svim kriznim situacijama dokaz je vaše dobre organiziranosti koju mogu ocijeniti vrlo visokom ocjenom. Hvala vam na izvrsnoj suradnji, uz želju da i dalje pridonosite razvoju hrvatskoga vatrogastva, kazao je Tucaković te u znak zahvalnosti i priznanja čelnicima Zajednice uručio plaketu HVZ-a.
 
Priznanja najzaslužnijima

 U povodu važne obljetnice, dodijeljena su priznanja najistaknutijim članovima Zajednice. Povelje zahvalnosti Vatrogasne zajednice PGŽ-a tako su dobili: prvi županijski vatrogasni zapovjednik Boris Laginja, aktualni županijski zapovjednik Mladen Šćulac, nekadašnji predsjednik Zajednice Velibor Topolovec, aktualni predsjednik Slavko Gauš, bivši zapovjednik JVP-a Grada Rijeke Tomislav Miloš i aktualni zapovjednik Hinko Mance, predsjednica županijskog Savjete vatrogasne mladeži Renata Topolovec te istaknuti volonter, predsjednik županijskoga Povjerenstva za natjecanja i europski certifikator za međunarodne timove Klaudijo Filčić.
 
Također, povelje zahvalnosti uručene su i predstavnicima Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Općine Matulji, Područnog ureda civilne zaštite, Policijske uprave primorsko-goranske, Zavoda za hitnu medicinu, HGSS-a te vatrogasnih zajednica Istarske i Ličko-senjske županije. Povelja zahvalnosti dodijeljena je i krovnoj vatrogasnoj organizaciji - HVZ-u, a preuzeo ju je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Pisane vijesti