Sajam Signal 112

Slika /slike/Vijesti/Naslovnica_signal-112.jpg

U okviru sajma vatrogastva i spašavanja „Signal 112“, koji se od 9. do 11. ožujka održao u Oberwartu (Austrija), održano je niz stručnih skupova, okruglih stolova i manifestacija.

Izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice predvodio je na okruglom stolu predsjednika nacionalnih vatrogasnih zajednica Srednje Europe, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

Okrugli stol
Na okruglom stolu koordinacije predsjednika nacionalnih vatrogasnih zajednica Srednje Europe  doneseni su sljedeći zaključci:
  1. Vatrogasne zajednice srednje Europe nastupit će zajednički prema Europskoj komisiji i tražiti sastanak kod predsjednice Europske Komisije Ursule von der Leyen, kako bi se potvrdio značaj i uloga vatrogasnih organizacija u EU.
  2. Oštro se osuđuje sve veći broj napada na vatrogasce. Nedopustivo je da su nasilju izložene humanitarne organizacije koje služe lokalnoj zajednici u savladavanju svih vrsta nesreća i nepogoda.
  3. Rad s mladima je uvjet za daljnje nesmetano funkcioniranje vatrogasnih organizacija.
  4. Vatrogasci trebaju biti u korak s vremenom; stoga su potrebne konferencije i sajmovi kao mjesta intenzivne razmjene znanja i iskustava, te upoznavanja s najnovijim dostignućima u području vatrogasne tehnike i opreme.
Sljedeća sjednica koordinacije održat će se u rujnu u okviru FIREmobil-predstavljanja službi vatrogastva i spašavanja u borbi protiv klimatskih promjena 14. 9. 2023. godine.

100. obljetnica Vatrogasne zajednice Gradišća
Na sajmu Signal 112 održana je i svečanost obilježavanja 100. obljetnice Vatrogasne zajednice Gradišća, 75 godina Vatrogasne škole i 50 godina vatrogasne mladeži Gradišća. Na obilježavanju su sudjelovali vatrogasci iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava pokrajine, koji su predstavljali preko 12 tisuća operativnih vatrogasaca i oko 2 tisuće pripadnika vatrogasne mladeži.
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica