Radni sastanak na temu integriranja kamera u sustav STRIBOR

Slika /slike/Grb Hrvatske vatrogasne zajednice.png

U prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe u Divuljama održan je radni sastanak na temu integriranja kamera iz europskog projekta HOLISTIC u sustav STRIBOR.

Sastanku su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predstavnici Hrvatskih šuma Ivan Melvan i Nediljko Dujić, predstavnik Odašiljača i veza Stipe Pletikosić, te zapovjednici i predstavnici vatrogasnih zajednica od Primorsko-goranske do Dubrovačko-neretvanske županije.

Okupljene su predstavili glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković i zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević. Zapovjednik Kovačević je istaknuo da su kroz projekt HOLISTIC, koji je za cilj imao multidisciplinarni pristup problematici šumskih požara na području zemalja uz Jadransko more, postavljene kamere na 13 lokacija na hrvatskoj obali. Kako je projekt završio prije 5 godina, izašli su ugovori o održavanju i najmu lokacija kamera. Kako su se te kamere pokazale krucijalnima za vatrogasni sustav, odlučeno je uvrstiti ih u sistem Hrvatskih šuma STRIBOR.

Predstavnici Hrvatskih šuma Melvan i Dujić su itstaknuli važnost sustava kamera za očuvanje šuma, a cilj je kroz nekoliko godina pokriti cijelo područje Republike Hrvatske kamerama, jer je sve više požara na kontinentu. Uvođenje kamera iz sustava HOLISTIC i njihovo objedinjavanje s postojećim kamerama Hrvatskih šuma uvelike će poboljšati mogućnost ranog otkrivanja požara. Predstavnik “Odašiljača i veza” Pletikosić je istaknuo da je njihov sustav spreman za preuzimanje spomenutih kamera.

O problematici kamera u pojedinoj županiji, govorili su predstavnici vatrogasnih zajednica županija. Darko Dukić, zapovjednik VZŽ Šibensko-kninsko i jedan od inicijatora ideje, istaknuo je da su spremni svi podaci iz elaborata projekta HOLISTIC, kako bi se kamere što brže integrirale u drugi sustav.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je najavio slanje pisma namjera svim relevantnim organizacijama, kako bi se danas razmotreno pitanje što prije uspješno riješilo, čime će biti povećana sigurnost građana RH.

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica