Požari na području Rudina i Bokordića

  • Slika /slike/HVZ - Pozar na podrucju Rudina (1).jpg
  • Slika

Izvanredno izvješće

19. kolovoza
8:00

Požar na otvorenom prostoru na području Kaštela, Rudina (Sadine) lokaliziran je 18. kolovoza u 19:00 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 7,5 ha. Tijekom dana na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 89 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila iz IVP Split-Divulje, JVP-a: Split, Grada Trogira i Sinj, DVD-a: Kaštela, Kaštel Gomilica, Mladost, Solin, Trogir, Omiš, Okruk, Slatine, Marina, Vranjic i Seget Vranjica. 
Pored zemaljskih snaga, na intervenciji gašenja sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor te jedan helikopter Mi – 8 sa uređajem za gašenje. Tijekom noći i jutra na požarištu je organizirano dežurstvo sa 32 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila.

18. kolovoza
17:00

Na požaru Rudine-Sadine trenutno djeluju 2 protupožarna zrakoplova AirTractor AT 802 Fireboss te zemaljske snage DVD Kaštela 24/6, DVD Gomilica 6/3, DVD Mladost 10/3,JVP Trogir 3/1, DVD Trogir 4/1 DVD Slatine 3/1,DVD Marina 3/1, DVD Okrug 3/1 ,DVD Solin 3/1, DVD Vranjic 3/1 JVP Split 4/2, DVD Omiš 7/1, JVP Sinj 3/1, DVD Seget Vranjica 3/1 i IVP Divulje 9/2. Ukupno je na terenu 88 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila.

15:15
Na požarištu kod Rudina trenutno nema zračnih snaga. U postupku angažiranja su dva Air Tractora FireBoss.

14:50
Požar na području Bokordića u Istarskoj županiji je lokaliziran, u tijeku je dogašivanje i čuvanje požarišta.

14:40
Požarište kod Rudina su napustili 2 Canadaira Cl 415 i 1 helikopter Mi8-MTV1. Trenutno u gašenju požara sudjeluje 88 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila i 2 Canadaira Cl 415.

Požar na području Bokordića je pod kontrolom vatrogasaca i očekuje se njegova skorašnja lokalizacija. Zbog meteoroloških uvjeta Air Tractori nisu mogli raditi stoga su u gašenju aktivirane zemaljske snage: društva s područja Pulštine i JVP-ovi Rovinj i Pula, ukupno 26 vatrogasaca sa 9 vozila, a opožareno je oko 8 ha.


14:10
Na gašenju požara na području Rudina-Sadine djeluje 85 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila iz Intervencijske vatrogasne postrojbe Split, JVP-a Trogir, Sinj i Split te DVD-a Mladost, Kaštel Gomilica, Kaštela, Solin, Trogir, Marina, Okruk, Seget Vranjica, Omiš, Vranjic i Slatine te 4 Canadaira CL 415 i 1 helikopter Mi8-MTV1.

14:00
U tijeku je gašenje požara na području Splitsko-dalmatinske i Istarske županije u koje su uključene zemaljske i zračne snage.

Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Rudina (Sadine), a uz domicilne snage Splitsko-dalmatinske županije, na požarište se upućuju četiri Canadaira CL-415, jedan helikopter Mi-8 MTV-11 te Intervencijska vatrogasna postrojba Split sa 9 vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.
„Požar je izbio uz samu željezničku prugu na nekoliko mjesta. Požar gase vatrogasci s područja Kaštela, javne vatrogasne postrojbe Trogir i Split, dobrovoljna vatrogasna društva Trogir, Okrug, Slatine, Solin, Vranjic te su poslana i vozila iz Omiša i Sinja“, rekao je vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

I na području Bokordića došlo je do požara otvorenog prostora te gori trava, bjelogorica i nisko raslinje. Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Rovinj i Pula te dobrovoljna vatrogasna društva s područja Pulštine.
„Gašenje otežava jak vjetar te su u pomoć pozvana i 2 Air Tractora. U ovome trenutku u gašenju sudjeluje oko 20 vatrogasaca i nema ugroze za objekte“, kazao je vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac i dodao kako je požar koji je danas izbio na području Juršići lokaliziran, a na terenu požarište čuvaju JVP Pula i DVD Svetvičenat.
 

VOS