Najava izložbe "METEOROLOGIJA I VATROGASTVO"

Slika /slike/9-Karlo-Repač-Mosor-Split-2.jpg

U sklopu festivala ŠPANCIRFEST, u subotu 20. kolovoza u 19 sati u Muzeju hrvatskog vatrogastva posjetite otvaranje izložbe METEOROLOGIJA I VATROGASTVO, nastale u suradnji Državnog hidrometeorološkog zavoda i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Šumski požari su sve učestalija prijetnja prirodnom okolišu i ljudskim zajednicama. Pritom veliki požari – primjerice splitski ili kornatski požar - mogu postati ozbiljna krizna stanja. Vrijeme je jedan najvažnijih faktora za nastanak i širenje požara. Oni su najučestaliji i najžešći na Jadranu, pogotovo ljeti za turističke sezone, pod utjecajem tzv. “klime masline”, koju karakteriziraju blage zime te vruća i suha ljeta. Uslijed klimatskih promjena vremenske prilike su sve nepovoljnije, protupožarne sezone su sve jače i dulje, a požarna ugroženost širi se i prema kontinentalnom području Hrvatske.

Namjera ove izložbe je stoga predstaviti važnu vezu između meteorologije i vatrogastva u Hrvatskoj.

Ona se ponajprije očituje suradnjom između Hrvatske vatrogasne zajednice te Državnog hidrometeorološkog zavoda. Uključivanje meteorološke službe u aktivnosti povezane sa zaštitom šuma i raslinja od požara počinje osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se počinje računati meteorološki indeks opasnosti za nastanak i širenje požara. Od 1995. godine aktivnosti DHMZ-a regulirane su Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku kojeg donosi Vlada RH. Veliki skok u izradi vremenskih prognoza dogodio se razvojem numeričkog prognostičkog modela velike rezolucije ALADIN koji je omogućio poboljšanje prognoze, osobito smjera i brzine vjetra što je često presudan element. Od tada se kontinuiranog unapređuju te uvode nove, srednjoročne i dugoročne vremenske prognoze.

Rade se i redovite mjesečne i sezonske analize i studije, a posebno se proučavaju katastrofalni požari, poput primjerice splitskog ili kornatskog požara. U razvojnom dijelu radi se na istraživanju i primjeni novih alata, a 2012. uvode se posebna upozorenja na vremenske prilike naročito opasne za nepredvidivo širenje i ponašanje požara raslinja. Na poziv Hrvatske vatrogasne zajednice, meteorolozi sudjeluju u edukacijama vatrogasnih zapovjednika i vatrogasaca, a također redovito i na različitim vatrogasnim vježbama.

Prikazane su i posljedice dosadašnjih klimatskih promjena, odnosno globalnog zatopljenja na porast požarne ugroženosti u Hrvatskoj – a također i rezultati klimatskih projekcija do kraja ovog stoljeća. Oni ukazuju da će suradnja svih dijelova društva u zaštiti od požara u budućnosti biti prijeko potrebna.

Osim djelatnicima DHMZ-a te Hrvatske vatrogasne zajednice, koji su ustupili mjerne uređaje i vatrogasnu opremu, posebno zahvaljujemo fotografima-entuzijastima koji su za potrebe ove izložbe ustupili izvanredne fotografije požara. Uz plakate i predmete, posjetitelji će moći prelistati i nedavno objavljeni Agroklimatski atlas DHMZ-a.

Na kraju, vjerujemo da će i ova izložba ojačati vezu između vatrogastva i meteorologije, te da će u budućnosti posljedice požara biti što manje.

AUTORI: Lovro Kalin (DHMZ), Vedran Runjić (HVZ)

SURADNICI: Mislav Anić, Jelena Bašić, Ivana Grljak, Ivan Guettler, Tomislava Hojsak, Tomislav Kozarić, Marija Mokorić, Željka Pogačić, Zoran Radunić, Karlo Repac, Mario Rogina, Danica Sičić, Branko Smolić, Matko Suton, Ines Srzić, Kornelija Špoler Čanić, Ivana Čavlina Tomašević, HVZ – DVIP Odjel Zadar, JVP Grada Splita, JVP Grada Varaždina

GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Anita Čolak

TRAJANJE IZLOŽBE: 20. kolovoza 2022. - 15. siječnja 2023.

Pisane vijesti | Muzej hrvatskog vatrogastva