Povodom Dana vatrogastva svečano dodijeljena vatrogasna vozila

  • Slika /slike/Dan vatrogastva vatrogasna vozila.png
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Nizom aktivnosti obilježen je Dan vatrogastva. Kao centralno događanje organizirana je primopredaja vatrogasnih kombi i interventnih vozila vatrogasnim postrojbama iz svih županija. 

Svečano obilježavanje Dana vatrogastva u Hrvatskoj, prilagođeno epidemiološkim mjerama, započelo je na dan svetog Florijana 4. svibnja paljenjem svijeća kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Mirogoju i na grobu počasnog predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Teodora Frickog. Potom je vatrogasno izaslanstvo predvođeno glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem uz predstavnike Družbe Braća hrvatskog zmaja postavilo vijenac na spomenik ocu hrvatskog vatrogastva Gjuri Stjepanu Deželiću.

U 11 sati u kapelici Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj održano je misno slavlje koje je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, koji je u propovijedi zahvalio vatrogascima na njihovu svakodnevnom pomaganju bližnjima, čime žive nauka svetog Florijana.
 
Svečana primopredaja vozila
U sklopu obilježavanja Dana vatrogastva, danas je u prostorima Državne vatrogasne škole u Zagrebu održana svečana primopredaja 75 kombi te 15 interventnih vatrogasnih vozila. Podjeli su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković,  počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Franjo Gregurić, županijski vatrogasni zpaovjednici, predsjednici vatrogasnih zajednica županija te predstavnici vatrogasnih organizacija koje su dobile vatrogasna vozila.

Nakon dolaska visokih uzvanika, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je podnio prijavak predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Potom je glavni vatrogasni zapovjednik pozdravio sve prisutne i istaknuo da je iznimno ponosan što baš na današnji dan, posvećen vatrogascima, na upotrebu vatrogasnim postrojbama od Vukovara do Dubrovnika dolaze vrijedna vatrogasna vozila.

Ministrica Vučković je istaknula da su baš vatrogasci jedna od glavnih karika u očuvanju šumskih površina te da ih je kao takve Ministarstvo prepoznalo kao partnere, zbog čega je i povećano izdavanje za vatrogasce iz Općekorisnih funkcija šuma.
- Ministarstvo će vatrogasce pratiti i u idućem razdoblju, a možemo očekivati i obnovu vatrogasnih domova u ruralnim sredinama iz sredstava EU projekata – rekla je ministrica Vučković.

Ministar Božinović je istaknuo da je ovaj proces modernizacije započeo nakon požarne sezone 2017. i katastrofalnog požara u Splitu, kada je odlučeno da  se na sve moguće načine pomogne vatrogastvu, prvenstveno kroz nabavu opreme.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Predsjedništva HVZ-a Sanader je rekao da su ova i prethodne isporuke vozila kruna dugogodišnjeg procesa, kojeg obilježava ne samo obnavljanje voznog parka novim vatrogasnim vozilima, već i novi Zakon o vatrogastvu te postavljanje Hrvatske vatrogasne zajednice kao središnjeg državnog ureda za vatrogastvo, čime su hrvatski vatrogasci konačno dobili mjesto u sustavu koje zaslužuju.

Premijer Plenković je istaknuo da je današnji događaj zapravo obilježavanje duge tradicije hrvatskog vatrogastva, jer u ovoj godini Hrvatska vatrogasna zajednica obilježava 145. obljetnicu.
- U svojoj povijesti učinili ste puno za Hrvatsku i hrvatske građane, a to činite i danas, ne samo na požarima, već na svim nesrećama koje su nas pogodile u zadnje vrijeme. Ovo ulaganje je izravno ulaganje u sigurnost svih hrvatskih građana, a nabava nove, vrhunske vatrogasne opreme, je najmanje čime Vam se možemo odužiti – rekao je premijer Plenković i čestitao vatrogascima dan svetog Florijana.

Vozila i vatrogasce je blagoslovio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Nakon blagoslova i kratkog razgovora s visokim dužnosnicima, vatrogasci su vozila odvezli prema krajnjim destinacijama.
 
Ukratko o projektima
Kombi vozila su nabavljena temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu, zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu. Ovo je prva podjela vozila temeljem navedenog ugovora, a isporučena su kombi vozila Opel Vivaro. Planirana je nabava još 58 pick-up vozila koja će biti isporučena do kraja lipnja 2021. godine.

Interventna vozila su nabavljena u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz OPERATIVNI PROGRAM KONKURENTNOST I KOHEZIJA (Prioritetna os 5, Specifični cilj 5b1). Prijavitelj projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova, a isti se provodi u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Ovo je ukupno treća podjela vozila iz navedenog programa te će ukupno u sve 3 podjele biti isporučeno 49 od 94 vozila. Danas su podijeljena 2 šumska teška vozila podvozja Mercedes AROCS, 9 navalnih vozila dugih podvozja Mercedes ATEGO, te 4 navalna vozila kratka podvozja Mercedes ATEGO.


Popis vatrogasnih organizacija kojima su 4. svibnja dodijeljena vatrogasna vozila iz Projekta: "Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH"

Popis dodijeljenih vatrogasnih kombi vozila koja su 4. svibnja dodijeljena na svečanoj primopredaji u povodu Dana vatrogastva.


Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica