Potvrđena spremnost i sinergija vatrogasnih snaga i vojne protupožarne sastavnice

  • Slika /slike/IMG-20230607-WA0003.jpg
  • Slika

Na sastanku održanom u prostorima vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem nakon zajedničkih provedbi pripremnih radnji, izvršenja zadaća i analiza, utvrđena je potpuna spremnost vatrogasnog sustava i protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na početku sastanka održanog 7. lipnja okupljene županijske vatrogasne zapovjednike priobalnog dijela Republike Hrvatske, predstavnike HRZ-a i predstavnike GS OSRH pozdravili su zapovjednik 93. krila HRZ-a, brigadir Krešimir Ražov i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Glavni vatrogasni zapovjednik održao je uvodno izlaganje u okviru kojeg je prezentirao sve realizirane pripremne zadaće vatrogasnog sustava, ali i ostalih izvršitelja sukladno zadaćama iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini. Tucaković je, uz postojeće,  posebno istaknuo uspostavljanje novih planskih dislokacija na priobalju i to na Biševu, u Zadru, Zatonu, Primoštenu i Supetru na Braču koje su uspostavljene u suradnji s županijskim vatrogasnim zapovjednicima.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile 93. krila HRZ-a pukovnik Darko Kučej je prezentirao iskustvena unapređenja u zajedničkom djelovanju zračnih i zemaljskih vatrogasnih snaga te izrazio punu spremnost za izvršenje zadaća tijekom glavnog napora požarne sezone, ali i tijekom cijele godine ukoliko to glavni vatrogasni zapovjednik zatraži. Posebno se osvrnuo i iskazao zadovoljstvo zbog provedbe osposobljavanja vatrogasaca za navođenje protupožarnih zrakoplova na kojem sudjeluje 50 vatrogasaca, a održava se u prostorima vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić“.

Okupljenima na radnom sastanku obratio se i zamjenik zapovjednika Zapovjedništva operativnog središta GS OSRH, brigadir Robert Suntešić i ukazao na funkcionalnu važnost i nezamjenjivost Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice u Divuljama čijom je uspostavom i višegodišnjim unapređivanjem kako u tehničkom tako i u kadrovskom smislu upravljanje, vođenje i zapovijedanje uslijed izvršenja zadaća gašenja požara tijekom požarne sezone dovedeno na najvišu razinu poglavito u dijelu suradnje vojne i vatrogasne sastavnice na čemu je posebno zahvalio glavnom vatrogasnom zapovjedniku.

Na sastanku je dogovorena i potvrđena provedba testiranja novog sredstva za gašenje i usporavanje požara otvorenog prostora uz potporu zračnih snaga koja je već prethodno planirana i za koju su realizirane sve pripremne radnje i provjere. Naime, ukoliko navedeno testiranje dokaže učinkovitost spomenutog sredstva, Hrvatska vatrogasna zajednica i Ministarstvo obrane RH će ga prezentirati kao novu, dodatnu sposobnost u izvršenju zadaća protupožarnog djelovanja uz potporu zračnih snaga.
Nadalje, tijekom sastanka je utvrđen nacrt prijedloga scenarija za održavanje vježbe “SIGURNOST 2023.“, te su definirane zajedničke zadaće vatrogasnog sustava i protupožarne eskadrile. Vježba “SIGURNOST 2023.“ održat će se na prostoru Istarske, Karlovačke i Zagrebačke županije.

Na kraju sastanka glavni vatrogasni zapovjednik je zahvalio svim vatrogasnim zapovjednicima na provedenim pripremnim radnjama za pripremu požarne sezone, kao i svim pripadnicima 855. protupožarne eskadrile 93. krila HRZ-a, a posebnu zahvalu zbog suradnje na vrlo visokoj razini je uputio Ministarstvu obrane RH, Ministarstvu unutarnjih poslova i Vladi Republike Hrvatske bez čije potpore razina organiziranosti vatrogasnog sustava i provedba zadaća tijekom glavnog napora požarne sezone ne bi  bila na ovako visokoj razini te najavio početak rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice za 19. lipnja od 12:00 sati.
 

Pisane vijesti