Povećan broj vatrogasnih intervencija zbog kišnog nevremena

  • Slika /slike/IMG-20230606-WA0003.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Na pojedinim područjima RH velika količina padalina 6. lipnja u kratkom vremenu uzrokovala  je plavljenje prometnica i objekata.

8. lipnja

8:00
Sisačko-moslavačka županija

 Tijekom dana 07. lipnja vatrogasci su nastavili sa radom na sanaciji posljedica bujične poplave koju je uzrokovalo kišno nevrijeme prethodnog dana. Odrađeno je 12 tehničkih vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovala 22 vatrogasca sa 12 vatrogasnih vozila iz VP Kutina, JVP Sisak, DVD Hrvatska Dubica, DVD Repušnica, DVD Vidrenjak i DVD Velika Ludina.
Promatrajući u prethodna dva dana kumulativan broj intervencija, angažiranih vatrogasaca i vatrogasnih vozila, a vezano za nevrijeme koje je zahvatilo spomenutu županiju 06. lipnja – ukupno bilježimo 82 tehničke intervencije, 142 angažirana vatrogasca i 78 vatrogasnih vozila. 


7. lipnja

8:00
U posljednja 24 sata na intervencijama uzrokovanim kišnim nevremenom angažirana su 374 vatrogasca sa 197 vozila, a određena je 161 tehnička intervencija.
Podaci su to Državnog vatrogasnog operativnog centra prema kojem je najviše intervencija odrađeno na području Sisačko-moslavačke županije. Radilo se o 70 tehničkih intervencija ispumpavanju vode iz objekata, kuća, podruma, garaža, čišćenju kolnika te izvida na kojim je ukupno sudjelovalo 120 vatrogasaca sa 66 vozila iz JVP-ova Kutina i Petrinja te DVD-ova Donji Kukuruzari, Donja Gračenica, Voloder, Jelenska, Katoličke Čaire, Kutina Grad, Glina, Kutinska Slatina, Banova Jaruga, Šartovac, Ilova, Husain i Repušnica.

I na području grada Zagreba zabilježen je povećan broj tehničkih vatrogasnih intervencija uzrokovanih obilnom kišom. Zabilježena je 41 tehnička intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 129 vatrogasaca s 41 vatrogasnim vozila iz JVP Grada Zagreba i DVD-a Kustošija, Vrapče, Zapad, Prečko, Jarun, Dragonožec i Bijenik. Većinom se radilo o ispumpavanju objekata te uklanjanju stabala i granja.

Na području Križevaca uslijed obilne kiše na tehničkim vatrogasnim intervencijama ispumpavanja vode iz objekata sudjelovalo je 16 vatrogasaca sa 48 vatrogasnih vozila iz JVP Križevaca i DVD-a Križevci, a ukupno je odrađeno 19 vatrogasnih intervencija.
U Zadarskoj županiji na području Općine Sukošan vatrogasci su ispumpavali vodu iz objekata, garaža, podruma, kuća i dvorišta, a na 20 tehničkih intervencija sudjelovao je 51 vatrogasac s 22 vatrogasna vozila iz JVP-a Zadar te DVD-ova Sukošan i Starigrad-Paklenica.

Povećan broj tehničkih intervencija zabilježen je i na širem požeškom području gdje su vatrogasci  ispumpavali vodu iz dvorišta, objekata, kuća i podruma uslijed obilne kiše. Zabilježeno je 11 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovala 58 vatrogasca s 20 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Požeško-slavonske županije i Požege te DVD-ova Jakšić, Jaguplije, Brestovac i Zakorenje.
 

6. lipnja 

19:00
Trenutno se raspolaže sljedećim podacima vezano za kišno nevrijeme:

Grad Zagreb – 18 intervencija, 58 vatrogasaca sa 19 vatrogasnih vozila
Zagrebačka županija – 9 intervencija, 12 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila
Zadarska županija – 11 intervencija, 28 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila
Sisačko-moslavačka županija – 54 intervencije, 38 vatrogasaca 
Koprivničko-križevačka – 14 intervencija, 46 vatrogasaca sa 17 vozila


17:00
Sisačko-moslavačka županija
Prema podacima dobivenim od županijskog vatrogasnog zapovjednika Marija Paluha do sada je na području Kutine i okolice odrađeno oko 54 vatrogasnih intervencija (uglavnom ispumpavanja vode) na kojima je angažirano 38 vatrogasaca.
Angažirana su 7 DVD-a i JVP Kutina.

Grad Zagreb
Od 15 sati bilježimo 12 tehničkih intervencija ispumpavanja vode.


14:00
„Situacija na području županije je kritična na 3 mjesta: u Mečenčanima, u Općini Donji Kukuruzari, voda je prešla preko ceste i ušla u jedan kontejner, a na terenu su 2  DVD-a s 3 vatrogasaca iz DVD-ova Hrvatska Kostajnica i Donji Kukuruzari. U Gornjoj Gračenici vatrogasci rade na prepumpavanju kanala koji plavi, a na terenu je 14 vatrogasaca iz DVD-a: Donja i Gornja Gračenica te Volodera.  Na području Kutine je zabilježeno 48 ispumpavanja i 6 ispiranja kolnika, a na terenu je 38 vatrogasaca, od čega 20 pripadnika iz 7 DVD-a te 18 pripadnika JVP Kutina“, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Marijo Paluh.
Dodao je kako je situacija relativno dobra, vatrogasci su na terenu i rade na sanaciji gdje će ostati do potpunog smirivanja situacije.
 
I u Zadarskoj županiji u kojoj je došlo do velike količine oborina na području Bibinja i Sukošana, nastavlja se ispumpavanje vode iz objekata. Putem aplikacije „Upravljanje vatrogasnim intervencijama“ danas je zabilježeno 10 odrađenih tehničkih vatrogasnih intervencija ispumpavanja vode, u kojima su angažirana 24 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila. Veći dio intervencija odrađuje se na području Sukošana.

Foto: VZŽ Sisačko-moslovačke
 

VOS