Potpisivanje kolektivnog ugovora za povećanje plaća riječkih vatrogasaca

  • Slika /slike/Vijesti/Potpisan kolektivni rijeka.jpg
  • Slika

Nakon provedenih pregovora, u Salonu Grada Rijeke danas je potpisan kolektivni ugovor kojim se povećavaju materijalna prava zaposlenika u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke.

Ugovore koji se tiču prava zaposlenika u Javnoj vatrogasnoj postaji Grada Rijeke potpisali su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke Frane Žudić i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Hinko Mance. Potpisivanju ugovora nazočili su zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski.

Potpisom kolektivnog ugovora, ukupna bruto plaća vatrogascima je porasla u prosjeku za oko 30 %, odnosno povećanje ovisni o skupini kojoj pripada neki od 134 zaposlena u Javnoj vatrogasnoj postrojbi.
Za plaće vatrogasaca, dakle bez uračunatih materijalnih prava, iz proračuna za 2022. godinu izdvojeno je 2.944.300 eura, dok je u proračunu za 2023. godinu planirano izdvajanje 3.786.723 eura, što znači da se u 2023. godini planira za plaće vatrogasaca izdvojiti 842.423 eura više nego u prethodnoj godini. Pribroji li se upravo potpisano povećanje sa povećanjem iz prošle godine, a temeljem kolektivnog ugovora sklopljenog u ožujku 2022. godine, govorimo o gotovo milijun eura dodatno osiguranih za plaće vatrogasaca u gradskom proračunu u dvije godine.

Plaće vatrogasaca sada su u cijelosti usklađene sa Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova te s materijalnim pravima za državne službenike i namještenike, koji je na snagu stupio u svibnju ove godine. Na temelju Pravilnika, Vatrogasno vijeće donijelo je Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke.
 
Novim kolektivnim ugovorom značajno su poboljšana materijalna prava radnika u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke. Treba napomenuti da uz potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, jednaku važnost je imalo i donošenje novog internog Pravilnika o unutarnjem ustroju i načinu rada u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke kroz koji su primijenjeni novi koeficijenti složenosti poslova propisani Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca i mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova.
Kolektivnim ugovorom dodatno su povećana materijalna prava radnika kroz ugovaranje božićnice i regresa u iznosu od 300 eura, dara u naravi za Uskrs u iznosu od 132,72 eura, naknade za topli obrok u iznosu od 66,36 eura mjesečno, povećanje jubilarnih nagrada te ugovaranje dodatnog liječničkog pregleda za radnike jednom u dvije godine u iznosu od 160 eura, dar djeci u iznosu od 132.72 eura po djetetu te dnevnica za rad na terenu u iznosu od 66.36 eura po danu. Ugovorena je osnovica za obračun plaće u iznosu od 902,08 eura te korekcija iste svake godine do 1. listopada. Također, u pregovorima je dogovorena i izmjena koeficijenta složenosti poslova za radno mjesto vatrogasca sa 0.897 na 0.942 što je dodatno povećanje plaće vatrogasca za 5%.

Moramo napomenuti da su predstavnici Grada Rijeke, sa gradonačelnikom Markom Filipovićem na čelu pokazali visoku razinu razumijevanja i važnosti vatrogasne postrojbe što se vidi kroz sve dogovoreno, naročito u povećanju koeficijenta složenosti poslova vatrogasca koji je veći od minimalno propisanog, kao i kroz ažurnost izmjena i donošenja novog internog pravilnika što je omogućilo primjenu novih koeficijenata od 01. svibnja 2023. godine.

Istu razinu razumijevanja su pokazali i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Hinko Mance kao i predsjednica Vatrogasnog vijeća, gospođa Karla Mušković sa svim članovima vijeća. Veliki doprinos dala je i Hrvatska vatrogasna zajednica i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kroz ažurno i brzo odgovaranje i davanje traženih tumačenja Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca i mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova, kao i onome najvažnijem, a to je donošenje tog istog pravilnika 28. travnja 2023. godine.

Sve navedeno je bila iznimno dobra priprema za dvomjesečne pregovore koje je vodio pregovarački tim Sindikata vatrogasaca Rijeka u sastavu, predsjednik Frane Žudić, zamjenik predsjednika Tihomir Pavlić , tajnik Marko Krmpotić, predstavnik radnika u Vatrogasnom vijeću Željko Vozila te član Upravnog odbora Sindikata Denis Mičević. Rezultat svega je jedan veliki iskorak u razini materijalnih prava radnika u JVP Rijeka te ugovaranje tih prava na četiri godine.

Ova priča započela je još 2021. godine od strane tadašnjeg predsjednika Sindikata vatrogasaca Rijeka Gorana Hiblera, kroz rad na donošenju Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca i mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova u sklopu Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske te potpisivanjem kolektivnog ugovora koji je bio prvi put nakon 20 godina dogovoren sa određenim povećanjima te je još tada definirano da isti vrijedi do donošenja Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca i mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova.

Još jednom, u ime Sindikata vatrogasaca Rijeka, zahvaljujem se gradonačelniku Grada Rijeke Marku Filipoviću, zapovjedniku JVP Rijeka Hinku Manceu, članovima Vatrogasnog vijeća JVP Rijeka te Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću na suradnji – rekao je predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeka Frane Žudić.
 
Potpisivanje ovog kolektivnog ugovora je iznimno značajno, ponajprije, jer je prepoznata važnost vatrogasnog sustava, vatrogasaca i njihove uloge u društveno – gospodarsko - sigurnosnom okruženju Grada Rijeke a potom, poslana je i snažna poruka zajedništva, suradnje, razumijevanja i međusobnog uvažavanja koje za rezultat ima iznalaženje rješenja u najtežim situacijama na obostrano zadovoljstvo u interesu građana i stanovnika Grada Rijeke.
Zahvaljujem i čestitam gradonačelniku Grada Rijeke Marku Filipoviću te vodstvu i predstavnicima Sindikata vatrogasaca Rijeka kao i svim riječkim profesionalnim vatrogascima jer su dokazali da je vatrogastvo sustav koji ima najvišu razinu prioriteta i obvezu opravdavanja beskompromisnog povjerenja građana u vatrogasce – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković
 
Izvor:
Tekst i foto: https://www.rijeka.hr/potpisan-kolektivni-ugovor-s-rijeckim-gradskim-vrticima-vatrogascima/
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica