Posjet rumunjskog vojnog izaslanstva Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama

Slika /slike/Rumunjsko izaslanstvo 1.jpg

Dana 27. srpnja 2023. u sklopu radnog posjeta Republici Hrvatskoj, Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama je posjetio rumunjski general Daniel Petrescu, načelnik Glavnog stožera rumunjskih oužanih snaga sa suradnicima.

U pratnji visokog gosta je bio načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj,  a izaslanstvo je u svojstvu domaćina pozdravio brigadir Miroslav Kranjčec.

Visoko izaslantvo je na početku predstavljanja Operativnog vatrogasnog zapovjedništva pozdravio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te istaknuo glavne zadaće i značajke ovog tijela. Istaknuta je koordinacija između Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vatrogasne zajednice i drugih sudionika, čime je postignuto brzo reagiranje na bilo koju situaciju i gotovo trenutno donošenje odluka. Predstavljen je sustav kamera te aplikacije koje omogućuje rano otkrivanje i praćenje požara te predviđanje širenja požara.

- U zadnjih nekoliko dana imali smo velike probleme s nevremenom s tisućama zabilježenih intervencija, gdje se OVZ pokazao kao fleksibilan sustav iz kojeg je moguće djelovanje i koordiniranje snagama ne samo na požarima, već i kod ovakvog tipa intervencija -  rekao je Tucaković istaknuvši da hrvatski vatrogasi bilježe sve više tehničkih intervencija na godišnjoj razini.  

Tucaković se u svom izlaganju osvrnuo na sustav vatrogastva u Hrvatskoj, temeljenog na preko 1800 dobrovoljnih vatrogasnih društava, 76 javnih vatrogasnih postrojbi, u kojima djeluje oko 150 000 članova vatrogasne organizacije. Naglasak je stavljen na djelovanju vatrogasnog sustava tijekom ljetnh mjeseci, s podacima o prosječnom broju požara, kao i brojčanim podacima o ovogodišnjoj požarnoj sezoni, koja je zbog vremenskih prilika ponešto blaža od prosječnih sezona. Predstavljen je i sustav redovnih i izvanrednih dislokacija koje pomažu vatrogascima na priobalju.
 
General Petrescu je pohvalio koordinaciju između svih čimbenika sustava domovinske sigurnosti. Visokog gosta su posebno zanimali podaci i fotografije sa požara u blizinu Dubrovnika te je istaknuo da je impresioniran zalaganjima vatrogasaca koji su se preko 48 sati borili s požarom na teškom terenu. Također ga je zanimao način organiziranja evakuacija ukoliko se za istim pokaže potreba, na što mu je zapovjednik Tucaković objasnio da odluku o evakuaciji provodi nadležni vatrogasni zapovjednik na terenu u koordinaciji s policijom i drugim čimbenicima sustava.

Nakon obilaska OVZ-a, pripadnici Oružanih snaga RH su održali visokim gostima prezentaciju na temu uloge Oružanih snaga u požarnoj sezoni. 

U sjećanje na posjet, general rumunjski je gavnom vatrogasnom zapovjedniku Tucakoviću uručio prigodnu plaketu.

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica