DVOC 26. / 27. srpanj 2023.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o vatrogasnim intervencijama za dan 26. / 27. srpanj 2023. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Grad Zagreb
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Grada Zagreba zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom i tučom. Nevremenom su oštećeni krovovi objekata i automobili, a na tehničkim intervencijama uklanjanja su stabala i granja te crijepova od dana 19. srpnja bilježimo 1307 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 4050 vatrogasaca sa 1338 vatrogasnih vozila.
 
Zagrebačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 1708 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 4633 vatrogasca sa 1672 vatrogasna vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Najviše intervencija bilo je na području Samobora, Velike Gorice, Zaprešića, Brdovca, Ivanić Grada i Dugog Sela.
 
Karlovačka županija

Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Karlovačke županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 400 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1504 vatrogasaca sa 571 vatrogasnim vozilom. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granja te sanacija krovišta. Najviše intervencija na području Karlovca, Duge Rese, Lipnika, Slunja, Skradskog Sela i Ribnika.
 
Sisačko-moslavačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 448 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1424 vatrogasca sa 554 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granje te sanacija krovišta. Dana 22. srpnja upućena je izvanredna dislokacija iz Splitsko-dalmatinske županije sa šest vatrogasaca i jednim vozilom te iz Koprivničko-križevačke županije sa četiri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
 
Vukovarsko-srijemska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 355 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 925 vatrogasaca sa 395 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Po Zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika iz 5 županija (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Virovitičko podravska) dana 23. srpnja, obavila se dostava 26 agregata i jedna platforma (auto ljestva iz DVD Oroslavje)  za potrebe sanacije nevremena u županiji.
 
Bjelovarsko-bilogorska županija

Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 219 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 849 vatrogasaca sa 306 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.
 
Primorsko-goranska županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje Od dana 19. srpnja bilježimo 305 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1191 vatrogasaca sa 342 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.
 
Dubrovačko-neretvanska županija

Požar otvorenog prostora na području Župe dubrovačke za koji su JVP Dubrovački vatrogasci zaprimili dojavu 25. srpnja pod nadzorom je gasitelja. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na trenutno procijenjenoj površini od 500 ha.
Tijekom ranih jutarnjih sati angažirana su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415, te nešto kasnije jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Tijekom dana na daljnjoj sanaciji i osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci sa područja županije te Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar. Tijekom večeri postupno je otpuštan dio snaga sa požarišta te se vrši daljnja sanacija i osiguranje požarišta. Na terenu je trenutno 30 vatrogasaca iz Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci i DVD-a Župa dubrovačka.
 
Splitsko – dalmatinska županija
Dana 25. srpnja ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Segeta Gornjeg kojim je zahvaćeno 10 ha raslinja. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Air Tractor te 65 vatrogasaca.
Tijekom dana 26. srpnja i noći vršila se daljnja sanacija i osiguranje požarišta gdje su angažirana 3 vatrogasca iz DVD-a Seget Vranjica.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS