Požari u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

  • Slika /slike/Veliki zali_N. Ivancevic.jpg
  • Slika

  • Slika

Požar Župa dubrovačka Plat pod nadzorom je gasitelja

27. srpnja
Požar otvorenog prostora na području Župe dubrovačke pod nadzorom je gasitelja. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na trenutno procijenjenoj površini od 500 ha.

Na terenu je trenutno 30 vatrogasaca iz Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci i DVD-a Župa dubrovačka.


26. srpnja
14:00

Situacija na požaru na području Župa dubrovačka Plat je povoljna, na terenu je i dalje oko 60 vatrogasaca koji rade na sanaciji požarišta.


9:00
Požar otvorenog prostora na području Župa dubrovačka Plat pod kontrolom je vatrogasaca, ali još nije lokaliziran.
Iz zraka djeluje 1 Canadair i 1 Air Tractor, a na terenu je došlo do otpuštanja jednog dijela vatrogasnih snaga te je broj smanjen na 60 vatrogasaca.

7:00
Vatrogasci su se cijelu noć borili s vatrenom stihijom na požarištu Župa dubrovačka Plat i nadljudskim snagama uspjeli su spriječiti da se on proširi do obiteljskih kuća. Na terenu je oko 130 vatrogasaca, a na požarište su upućena i dva Canadaira.
 
„Požar se i dalje aktivno gasi na zapadnom dijelu, a na pojedinim dijelovima još ima izdimljavanja. Vatrogasaca je na terenu dovoljno i nije bilo potrebno podizati dodatne snage iz ostalih županija, a sad ćemo napraviti smjenu vatrogasaca. Evakuacije građana nije bilo, vatrogasci su zaista dali sve od sebe i zaštitili svaki objekt“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


25. srpnja
20:00

Orkansko jugo koje puše u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prouzročilo je jako širenje požara otvorenog prostora na području Župa dubrovačka Plat. Zbog vjetra zračne snage nisu mogle djelovati, a dva Canadaira koja se nalazila na punjenju gorivom u Zračnoj luci Dubrovnik upućeni su na požarište, no vraćeni su jer nisu imali uvjete za rad.

Uz domaće snage i pripadnike Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik, na požarište su upućeni i pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi Split, Zadar i Šibenik, te je na terenu oko 130 vatrogasaca.

„U ovome trenutku objekti nisu ugroženi, ali radi se o velikoj fronti gašenja koju otežava jak vjetar. U pripravnosti su i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Istarske županije te se ulaže maksimalan napor da se požar zaustavi“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


10:00
U gašenju požara Veliki Žali - Brsečine trenutno sudjeluju: JVP-ovi Dubrovački vatrogasci i Slano te DVD Zaton s ukupno 32 vatrogasca i 8 vozila, a opožareno je oko 45 ha.

Požar Župa Dubrovačka - Plat gase 92 vatrogasaca i 26 vatrogasnih vozila te 3 Canadaira (dva su trenutno na punjenju goriva u Dubrovniku).

9:00
Požar otvorenog prostora na području Veliki Žali-Brsečine, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji je izbio sinoć lokaliziran je, a trenutno u gašenju sudjeluje JVP Dubrovački vatrogasci sa 25 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga na intervenciji gašenja požara uključio se i jedan protupožarni zrakoplova Canadair s nekoliko bacanja. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na trenutnoj površini od 45 ha.

Požar otvorenog prostora na području Plata za koji je sinoć stigla dojava, zahvatio je travu, nisko raslinje i makiju. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju Intervencijska vatrogasna postrojba Dubrovnik, JVP-ovi Dubrovački vatrogasci, Dubrovačko primorje i Konavle, DVD-ovi Čilipi, Putnikovići i Župa sa ukupno 95 vatrogasaca i 26 vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga, na intervenciji gašenja požara sudjeluju dva protupožarna zrakoplova Canadair.

„Situacija je sinoć bila dosta ozbiljna, u jednom trenutku su bili ugrožene obiteljske kuće, ali danas je situacija puno bolja“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović. Dodao je kako je zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca i zračnih snaga požar na lokaciji Veliki Žali-Brsečine lokaliziran te da se i dalje radi na gašenju požara na području Plata gdje jako jugo u pojačanju otežava njegovo gašenje.

VOS