Otkriven spomenik u čast Gorana Komlenca

  • Slika /slike/Vijesti/Spomenik Komlenac (3).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

U organizaciji Grada Dubrovnika i Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika otkriven je spomenik podignut u znak sjećanja na dubrovačkog vatrogasca Gorana Komlenca

Goran Komlenac, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci i član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orašac, smrtno je stradao 31. srpnja 2022. prilikom gašenja požara otvorenog prostora na području Orašca - Gromače kod Zatona Dubrovačkog.

Spomen obilježje „Trag svjetla“ prema projektu arhitektonskog ureda Proto-Arch podignuto je upravo na mjestu Goranovog stradavanja, na strmom i teško pristupačnom terenu između sela Ljubač i Gromača.

Spomenik je otkrila supruga preminulog Iva Komlenac uz prisustvo djece, a blagoslov je uputio fra Stipan Klarić, gvardijan samostana svetog Jeronima u Slanom. Otkrivanju spomenika nazočili su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Stjepko Krilanović te mnogobrojni vatrogasci.

- Možda bi bolje bilo biti u tišini, možda bi ta tišina više rekla od riječi. Ali moramo se sjetiti Gorana velikog srca. Ima srce kao što ga ima velika hrvatska vatrogasna obitelj. Dio si obitelji bio i ostat ćeš zauvijek. Ovaj trag svjetla nije trag, nije bljesak, ovo je sunce koje će vječno sjati, a vatrogasci će to sigurno znati prenositi novim generacijama. – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Prigodne riječi na otkrivanju spomenika uputio je i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. 

- Prošla je godina dana od kad nema Gorana i tu smo na mjestu gdje je stradao, mjestu koje ponosno stoji u čast njemu, čovjeku kojega svi znamo, a ja sam ga pamtio po osmijehu. Njegova hrabrost je bila velika. Svi vatrogasci, i dalje uvijek dođite tu, ponosno, i poklonite se ovom čovjeku jer njegovo srce je bilo veliko. Hvala Gorane. - izjavio je zapovjednik Simović. 

Autorica spomenika Lea Đurović Ruso rekla je da krug predstavlja simbol života i prikazuje etape Goranovog ljudskog života. Kamen mijenja teksturu od grube na početku do sjajne poliranosti, simbolizirajući put u vječnost. Kamen je na jednom mjestu raspuknut i označava Goranovo stradanje, a kamena vertikala završava s obilježjem križa.

Ovaj događaj nadahnutim izvedbama uveličali su Klapa Ragusavecchia, Stijepo Gleđ Markos i Goran Karan, a posebne trenutke označili su prelet kanadera i oglašavanje sirena  vatrogasnih vozila.

Komemorativni program započeo je poslijepodne polaganjem vijenaca na grobu Gorana Komlenca na mjesnom groblju u Orašcu, nakon čega je uslijedila misa zadušnica u crkvi Pohođenja Marijina.
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica