Održana svečana primopredaja vatrogasnih vozila

  • Slika /slike/zablurana.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković naveo je važnim opremanje vatrogastva naglasivši da ova ulaganja vatrogasci  svojim radom vraćaju građanima

U Državnoj vatrogasnoj školi Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu danas je održana svečana primopredaja vatrogasnih vozila. Svečanosti su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić te predstavnici vatrogasnih postrojbi koje su dobile vozila.
 
Na svečanosti je uručeno ukupno 15 pick-up vatrogasnih vozila marke Ford. Vatrogasna vozila nabavljena su temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu. Hrvatska vatrogasna zajednica iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma nabavila je za vatrogasne organizacije ukupno 75 kombiniranih i 58 pick-up vozila ukupne vrijednosti 27.536.763,85 kn.
 
Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković napomenuo je da je ovo danas posljednja isporuka vozila nabavljenih temeljem ugovora s Ministarstvom poljoprirvede, a iz sredstava općekorisnih funkcija šuma. Isto tako je naglasio da je ulaganje u vatrogastvo bitno te da vatrogasci svojim požrtvovnim radom ovakva ulaganja višestruko vraćaju građanima.
 
Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Tucakovića, u razdoblju od početka godine do 31. srpnja u Hrvatskoj je zabilježeno 3689 požara raslinja, što je za gotovo 1000 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na priobalju je u istom razdoblju opožareno 8095 ha, što je za 76 % manje nego prošle godine. Kao razlog ovim velikim razlikama, naveo je kišno proljetno razdoblje, te izostanak velikih požara koji su prošle godine prešli iz BiH na područje Hrvatske na Dinari. Ipak je istaknuo da broj požara u razdoblju od 21. lipnja do 31. srpnja ove godine iznosi 945, što je za 52% više nego u istom razdoblju lani.
 
“Pozivamo još jednom sve građane na oprez. Jučer smo gasili velike požare kod Trilja i Makarske, a u tijeku je gašenje požara kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji” - rekao je zapovjednik Tucaković te je istaknuo kako je odgovorno ponašanje zadatak sviju nas, s obzirom na visok indeks opasnosti od požara.
 
Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mršić dodao je da se i nadalje nastavlja s  nabavom vatrogasne opreme. Dodao je da se kontinuirano radi u protupožarnoj preventivi, gdje su Hrvatske šume napravile preko 5000 km šumskih prosjeka te zaželio vatrogascima uspjeh u radu te da imaju što manje posla u gašenju požara.
 
Vozila su dobili Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije, Vatrogasna zajednica Zadarske županije, Vatrogasna zajednica grada Ozlja,  Vatrogasna zajednica općine Gradec, dobrovoljna vatrogasna društva Petričko Selo, Karlovac, Vrata, Prezid, Lukovdol, Bakar, Jakšić i Sv. Jure Kistanje.

Pisane vijesti