Održan 23. sastanak Komisije za povijest CTIF-a

Slika /slike/CTIF History Commission Logo.jpg

U petak 26. veljače 2021. godine održan je 23. sastanak Komisije za povijest vatrogastva i CTIF-a, muzeje i dokumentaciju koja djeluje u sastavu CTIF-a. 

Sastanak je održan on-line, a cjelokupne pripreme je odradila mađarska vatrogasna služba. Sastanak je otvorio predsjednik Komisije Gerhard Schimpf. Ovo je bio prvi put u povijesti Komisije da je sastanku prisustvovao predsjednik CTIF-a Milan Dubravac. U ime on-line domaćina prisutne je pozdravio potpredsjednik CTIF-a László BÉRCZI, koji se kratko osvrnuo na pripreme koje su Mađarska i CTIF napravili za organizaciju Konferencije za povijest CTIF-a koja se trebala održati u listopadu prošle godine u Mađarskoj, ali je otkazana zbog pandemije. Održavanje planiraju u jesen 2021. godine, isto u Mađarskoj.

Nakon prihvaćanja dnevnog reda i zapisnika prethodne sjednice, slijedilo je predstavljanje novih članica Komisije. Rusija i Bjelorusija su predstavile rad svojih muzeja video i foto materijalom, dok je predstavnica Grčke predstavila virtualnu šetnju kroz grčki muzej vatrogastva. Komisija je odnedavno uvela mogućnost sudjelovanja i na engleskom jeziku, što je dalo priliku puno većem broju država da predstave rad na području istraživanja vatrogasne povijesti.

Rad Muzeja hrvatskog vatrogastva je videom i kratkim izvješćem o aktivnostima u prošloj godini predstavio Vedran Runjić, novi predstavnik Hrvatske u Komisiji. Također je predstavio i izložbu „Minuta nakon potresa“ na temu angažmana vatrogasaca u potresima na području Hrvatske. Sastanku Komisije je prisustvovao i Đuro Gajdek.

Predsjednik Međunarodne radne grupe za povijest vatrogastva i protupožarne zaštite Ingo Valentini istaknuo je da su planirane konferencije na temu parnih vatrogasnih strojeva (Pribislav, 2022.) i vatrogasnih muzeja (Njemačka, 2023.).

U prošloj godini obnovljeni su CTIF-ovi certifikati za 2 muzeja, a po jedan muzej u Mađarskoj i Njemačkoj su dobili certifikate. Proces certificiranja muzeja i starih vatrogasnih vozila se revidira, a potrebna dokumentacija za certificiranje će biti poslana svim predstavnicima država u Komisiji.

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica