Nevrijeme prouzrokovalo velike štete

  • Slika /slike/karlovačka županija (1).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Intervencije zbog nevremena i obilnih padalina

21. rujna
Tijekom dana 20. rujna, odrađene su 24 tehničke intervencije na području Čazme koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta i uklanjanje stabala, a na području Grubišnog Polja odrađeno je ukupno 25 tehničkih intervencija sanacije krovišta. Pored svih domicilnih vatrogasnih snaga na područje pogođeno nevremenom, a temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, tijekom 20.rujna. 2022. sudjelovala je i izvanredna dislokacija vatrogasnih  snaga iz VZ Zagrebačke županije, VZ Grada Zagreba, VZŽ Koprivničko-križevačke.

Do sada su kumulativno odrađene 572 vatrogasne intervencije.

Zbog povoljnijeg stanja na terenu prekida se izvanredna dislokacija.

20. rujna
Na području Bjelovarsko-bilogorske županije zabilježen je veliki broj dojava o vatrogasnim intervencijama i potreba za angažiranjem vatrogasaca uzrokovanih olujnim nevremenom, a posebno na području grada Čazme i Grubišnog polja. Tijekom dana 19. rujna, odrađeno je ukupno 19 vatrogasnih intervencija na području Čazme koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta, a na području Grubišno Polje odrađeno je ukupno 38 tehničkih intervencija sanacije krovišta. Pored svih domicilnih vatrogasnih snaga na područje pogođeno nevremenom, a temeljem zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika, dana 19.rujna. 2022. sudjelovala je  izvanredna dislokacija vatrogasnih  snaga iz VZ Zagrebačke županije, VZ Grada Zagreba, VZŽ Koprivničko-križevačke.

Dana 19. rujna na području Karlovačke županije bilježe se tehničke intervencije ispumpavanja vode vatrogasaca kao posljedica jakog nevremena koji je zahvatio navedeno područje. Prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji, bilježimo 11 odrađenih spomenutih tehničkih intervencija. na kojima je ukupno sudjelovalo 28 vatrogasca sa 14 vatrogasnih vozila.

19. rujna
Zbog sanacije nevremena i povećanja vodostoja angažiran je veliki broj vatrogasnih snaga. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije odrađeno je ukupno oko 80 vatrogasnih intervencija na području Čazme koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta, a na području Grubišnog polja odrađene su ukupno 42 tehničke intervencije sanacije krovišta i tri uklanjanja grana i stabla. Od dislokacija koje su upućene kao ispomoć domicilnim vatrogascima ostale su još vatrogasne snage iz Zagrebačke županije.

Vatrogasci Karlovačke županije odradili su intervencije ispumpavanja vode, uklanjanja stabala  i granja, sanacije krovišta, čišćenje cesta, izvlačenje vozila i prijevoza osoba. Zabilježeno je 30 odrađenih tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 86 vatrogasca s 38 vatrogasnih vozila. Na području Ogulina zabilježen je veći broj ispumpavanja vode iz objekata. Tijekom jučerašnjeg dana došlo je do prestanka oborina i postupnog pada vodostaja rijeke Kupe te je stoga otpuštena izvanredna dislokacija vatrogasnih  snaga iz Međimurske županije sa sedam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila.

I na području Sisačko-moslavačke županije zabilježen veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica jakog kišnog nevremena. Radi se o intervencijama ispumpavanja vode iz objekata, podruma i bunara, a u kojima je ukupno sudjelovalo 13 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila. 
        
18. rujna
Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata  odrađeno je 65 vatrogasnih intervencija  koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Tijekom jučerašnjeg dana otpuštene su dislokacije iz Karlovačke županije i Grada Zagreba koje su upućene u ispomoć, a domicilnim vatrogascima pomoć i dalje pružaju vatrogasne snage iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

I na području Karlovačke županije zabilježen je veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica jakog nevremena. Radi se o intervencijama uklanjanja stabala, sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Zabilježeno je 12 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 158 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila. Zbog velikih oborina na gornjem toku rijeke Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja stoga je glavni vatrogasni zapovjednik uputio izvanrednu dislokaciju vatrogasnih  snaga iz Međimurske županije sa 7 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila u ispomoć karlovačkim kolegama u izgradnji box barijera.

Posljedice nevremena sanirale su se i u ostalim županijama pa su vatrogasci Sisačko-moslavačke županije zabilježili 13 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 34 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila. 
Na području Primorsko-goranske županije vatrogasci su uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, izvlačili vozila te izrađivali zečje nasipe, a zabilježeno je 11 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 46 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila.
I na području Zagrebačke županije zabilježeno je 16 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 76 vatrogasaca sa 21 vatrogasnih vozila, a na kojima su vatrogasci uklanjali srušena stabla se ispumpavali vodu.

17. rujna
Zbog obilnih oborina na gornjem toku rijeke Kupe u Karlovačkoj županiji došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg rasta vodostaja. Zbog nastalog stanja, glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed za izvanrednom dislokacijom vatrogasnih snaga iz Međimurske županije u ovu županiju sa 7 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila.

Zbog plavljenja prometnica i objekata na području Petrinje angažirano je 6 timova za poplave i 3 DVD-a, a u pripravnosti su i ostala dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije.

Također, izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga poslana je i u Bjelovarsko-bilogorsku županiju temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog sanacije nevremena koje je pogodilo ovu županiju 15. rujna. Ukupno 32 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke županije, Koprivničko-križevačke, Varaždinske županije i Grada Zagreba, s domicilnih snagama, radi na uklanjanju posljedica nevremena, a samo tijekom jučerašnjeg dana odrađeno je 70 vatrogasnih intervencija  koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Intervencije sanacije štete se nastavljaju i tijekom jutra.
 
Vatrogasci i u ostalim županijama rade na sanaciji posljedica nevremena pa je tako u posljednja 24 zabilježeno 138 tehničkih intervencija u kojima je sudjelovalo 411 vatrogasaca sa 166 vozila iz Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Karlovačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.
 
Prema prognozama, padaline i rast vodostaja se očekuju i tijekom današnjeg dana stoga vatrogasne snage nastavljaju s pripravnošću i preventivnim radnjama kako bi spriječili plavljenje objekata i prometnica.

16. rujna

22:00

Zbog brzog rasta vodostaja rijeke Kupe, u Karlovac je temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika upućeno 10 vatrogasaca s opremom iz Međimurske županije, a koji su osposobljeni za postavljanje box barijera.

18:00
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković danas je obišao Čazmu, Grubišno Polje i Berek te obavio razgovore s predstavnicima lokalne i područne samouprave.
“Sve službe su na visini zadatka, rade se prioriteti, a šteta na gospodarskim objektima je najveća. Po poljima ima dosta vode, a kiša i dalje pada. Na terenu je 150 vatrogasaca i 9 vozila za rad na visini, a do sada su odrađene 223 intervencije te pohvaljujem županijskog predsjednika i zapovjednika Silvestera Štefovića i Josipa Heger na organizaciji”, kazao je zapovjednik Tucaković i dodao kako u daljnjoj sanaciji mogu računati na pomoć Hrvatske vatrogasne zajednice.


13:30
Bjelovarsko-bilogorska županija
Kao ispomoć kolegama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, dodatno su upućene snage iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba u Čazmu, ukupno 9 vatrogasaca s 2 autoljestve i 1 zglobnom platformom.
Također, pripadnici Varaždinske županije su upućeni na područje Grubišnog Polja sa 3 vatrogasaca i 1 autoljestvom.

Sisačko-moslavačka županija
Na području Petrinje došlo je do plavljenja uslijed velikih oborina.
Na terenu je 6 timova za poplave i 3 DVD-a i, prema riječima zamjenika zapovjednika JVP-a Petrinja Petra Perpića, snage na terenu situaciju drže pod kontrolom.
"Vrhunac vodenog vala očekuje se noćas i tijekom sutrašnjeg dana te su u pripravnost stavljene i ostale snage spremne reagirati ukoliko za to bude potrebe", rekao je Prpić.

8:00
Obilna kiša i olujni vjetar  koji su 15. rujna u popodnevnim satima pogodili veći dio kontinentalne Hrvatske prouzročili su velike štete, a u sanaciji nevremena angažirana su 383 vatrogasca sa 118 vozila.

Nevrijeme je najveće štete prouzrokovalo na području Bjevarsko-bilogorske županije, a najviše intervencija vatrogasci su imali na području Grubišnog Polja, Bereka i Čazme. „Do sada smo imali 75 intervencija koje su većim dijelom tehničke intervencije, sanacije krovišta i ispumpavanje vode te uklanjanje zapreka. Na terenu je oko 80 vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila, a upućene su nam dodatne snage kao ispomoć“, rekao je županijski zapovjednik Bjelovarsko-bilogorske županije Josip Heger.

Zapovjednik Heger dodao je da i dalje kiša stvara velike probleme te da vatrogasci ostaju do daljnjega kako bi sanirali posljedice nevremena. Zbog jakog nevremena glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed za upućivanjem vatrogasaca i materijalno-tehničkih sredstava iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije s ukupno 20 vatrogasaca i 7 vozila. Disclocirani vatrogasci i vozila pomagat će kolegama na području Bjelovarsko-bilogorske županije do opoziva ili druge zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika.
 
Sanacija i u ostalim županijama
Nevrijeme je prouročilo probleme i u drugim dijelovima Hrvatske pa su vatrogasci na području Grada Zagreba odradili 24 tehničke intervencije na kojima je ukupno sudjelovalo 98 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila. Vatrogasci su uklanjali stabla i grane, uklanjali zapreke, sanirali krovišta, izvlačili vozila te ispumpavali vodu, a slična je situacija i u Zagrebačkoj županiji gdje su zabilježene 34 tehničke intervencije u kojima je sudjelovalo 136 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom iz 37 postrojba. Štete nevremena sanirale su se i na području Koprivničko-križevačke županije gdje je odrađeno 13 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 30 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila dok je na području Virovitičko-podravske županije u 12 intervencija sudjelovalo 39 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila.

Kažimo i kako je vatrogasce zbog nesebičnog angažmana kojeg su pokazali u sanaciji ovog nevremena pohvalio potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved kazavši kako su se i ovoga puta dokazali kao ona snaga na koju građani uvijek mogu računati.

Foto: VZŽ Bjelovarsko-bilogorske, JVP Novska, JVP Garešnica, Vatrogasci Zagreb, VZŽ Karlovačke

Pisane vijesti