Na Braču otvoren najmoderniji vatrogasni dom u Hrvatskoj

  • Slika /slike/Vijesti/glavna _ Otvaranje vatrogasnog doma (9).jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U srijedu, 20. travnja u Supetru na otoku Braču otvoren je vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar, zajednički projekt  Grada Supetra i općina Nerežišća, Postira i Sutivan.

Vatrogasni dom jedan je od najmodernijih zdanja te namjene ne samo u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe.

Svečanom činu otvaranja doma uz visoke uzvanike Hrvatske vatrogasne zajednice, istaknute predstavnike društvenog, kulturnog i političkog života grada Supetra, otoka Brača i naše Splitsko-dalmatinske županije nazočio i Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.  

Nazočnima su se osim domaćina, gradonačelnice Grada Supetra Ivane Marković, predsjednika i zapovjednika DVD Supetra Nikice Maričića i Nikole Martinića-Dragana obratili i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Dino Kozlevac te na kraju i sam predsjednik Zoran Milanović.
  
Zgradu je svečanim presijecanjem vrpce uz zavijanje vatrogasnih sirena otvorio najstariji živući član DVD-a Supetar Drago Dragičević Parader uz asistenciju dvoje predstavnika njihove vatrogasne mladeži Jure Dragičevića i Pjera Škrbića a blagoslovio je supetarski župnik don Pave Gospodnetić.
 
 
O DVD-u Supetar
Dvadesetak entuzijasta, među kojima je bilo zidara, težaka, klesara, radnika i činovnika, osnovalo je  1951. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo "Supetar",  kao prvo vatrogasno društvo na otoku Braču. Prvi značajniji tehnički napredak DVD postiže 1997. godine kada se, u suradnji s prijateljima vatrogascima iz Velike Britanije u sklopu "Operacije Florijan", Društvo opremilo prvim pravim navalnim vatrogasnim vozilima i brojnom vatrogasnom tehnikom. Tijekom šezdeset godina postojanja kroz Društvo je prošlo više od tri stotine operativnih vatrogasaca. Zahvaljujući ljubavi prema vatrogastvu koja se prenosila s oca na sina, u mnogim supetarskim obiteljima česti su primjeri da su gotovo svi muški članovi pripadnici Društva.
DVD "Supetar" danas broji preko stotinu i pedeset članova od kojih je četrdesetak operativnih vatrogasaca educiranih kroz vlastiti program školovanja u kojem se najveća pažnja posvećuje edukaciji mladih vatrogasaca. Uz pomoć profesionalaca i iskusnijih članova, oni stječu znanja i vještine neophodne za sudjelovanje u svim aktivnostima DVD-a.
Osim osnovne zadaće - protupožarne zaštite na području čitavog otoka, DVD Supetar ima i vrlo važnu ulogu u otočnoj zajednici poklanjajući posebnu pozornost radu s djecom i edukaciji mladih te humanitarnom radu.
 
O samom projektu
Izgradnja novog vatrogasnog doma kapitalni je projekt Grada Supetra realiziran u suradnji s općinama Nerežišća, Postira i Sutivan, Investicija od 22 milijuna kuna realizirana je iz sredstava europskih fondova, uz sufinanciranje svih dionika u projektu.
Iz  EU sredstava - Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-.2020., Europa ulaže u ruralna područja tip operacije 7.4.1 – Zajednički vatrogasni domovi, za projekt je izdvojeno 14.650.399,68 kuna.
Realizacija je započela još 2015. godine izradom projektno tehničke dokumentacije, godine 2017. dobivena je građevinska dozvola, dvije godine kasnije s Ministarstvom poljoprivrede potpisan je ugovor o sufinanciranju projekta sredstvima EU, a sami radovi započeli su 2020. godine i nisu stali niti za vrijeme pandemije.

Izgradnjom ovog modernog vatrogasnog doma riješeni su problemi smještaja opreme, tehnike i vozila  supetarskih vatrogasaca i omogućeno kvalitetno ispunjavanje svih ciljeva i zadaća Društva, ne samo u smislu sigurnosnog i preventivnog aspekta vatrogasne djelatnosti, već i smislu stručne obuke i vježbi a sve sa ciljem postizanja vatrogasne izvrsnosti te u širem društvenom kontekstu djelovanja vatrogasaca u otočnoj zajednici.

Cilj projekta izgradnje vatrogasnog doma stoga nije bilo samo stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i protupožarno djelovanje otočnih vatrogasaca, već i njegova implementacija u cjelokupni društveni i gospodarski život Supetra, Nerežišća, Postira, Sutivana i otoka Brača u cjelini. Novi vatrogasni dom postat će mjesto za obuku i educiranje  vatrogasaca, ali i mjesto različitih društvenih događanja za otočane, posebice za mlade.

Također, poučeni negativnim iskustvima prirodnih katastrofa u našoj zemlji poput poplava u Gunji, velikih požara u Dalmaciji i katastrofalnih potresa u Zagrebu i na Banovini, valja istaknuti kako će ovaj multifunkcionalni objekt, u slučajevima navedenih i sličnih ugroza, predstavljati centralni zapovjedni, komunikacijski i informativni punkt.
U samom srcu zgrade naime, nalazi se Vatrogasni operativni centar, operativno-komunikacijski mozak u kojem dva operativca koristeći sve blagodati digitalnih tehnologija u suradnji sa zapovjednicima na terenu mogu upravljati i najsloženijim vatrogasnim intervencijama bilo gdje na otoku zahvaljujući radio-komunikacijskim sustavima, kamerama za ranu detekciju požara te sustavima za Upravljanje vatrogasnim intervencijama u realnom vremenu (UVI) , sustavima  za GPS praćenje i navođenje vatrogasnih vozila (GIS), sirenskim sustavom za uzbunjivanje te modulima koji po potrebi daju osnovne hidrometeorološke podatke za bilo koju mikrolokaciju na otoku.
Putem VOC-a će se po potrebi odvijati koordinacija vatrogastva, policije, Civilne zaštite, Hitne medicinske pomoći, Crvenog križa i svih ostalih žurnih službi na otoku a dijelovi objekta vrlo brzo se mogu prenamijeniti za skladištenje i distribuciju potrebne specijalne opreme i humanitarne pomoći, uz mogućnost  privremenog smještaja u slučajevima evakuacija stanovništva.
 
Zgrada DVD- a, tehničke karakteristike
Zgrada vatrogasnog doma nalazi  se u gospodarsko-poslovnoj zoni Žedno-Drage na površini od 3200 kvadrata, a do nje vodi novoizgrađena pristupna cesta duljine 150 metara.  Površina samog objekta je 2230 kvadrata (tlocrtna površina1149 m2), širine 12,5 metara i dužine 35 metara. Sastoji se od prizemlja i prvoga kata te vatrogasnoga tornja visine 17, 5  metara koji će služiti za izvođenje vježbi.
Autori projekta - arhitekti Hrvoje Marinović i Ana Tomšić ističu da je zgrada vatrogasnog doma arhitektonski koncipirana kao sklop više volumena nepravilno postavljenih jedan do drugoga u nizu, međusobno povezanih transparentnim zglobom odnosno ostakljenim volumenom. Gradacija volumena ide od tornja visokog 17,5 metara do zadnjeg volumena gdje se nalazi polivalentna dvorana u direktnoj konekciji sa okolišem na tlu. Dvorana je funkcionalno neovisna o ostala tri volumena: u prizemlju je organizirana garaža za 8 vatrogasnih navalnih vozila, na katu se nalazi Vatrogasni operativni centar i smještajne  jedinice za sezonske djelatnike i posjetitelje,  te zajedničke  prostorije za sastanke, teretana, kuhinja i blagovaonica.

U koloritu zgrade naglašena je crvena boja kao vizualni identitet vatrogasnih postrojbi  (na zaštitnoj ogradi vertikalnog volumena vatrogasnog tornja i garažnim vratima),  a ostale plohe zgrade su bijele. U oblikovanju interijera dominira bjelina i čistoća prostora bez suvišnih detalja sa ostakljenim plohama kroz koje puca pogled na neponovljivo plavetnilo mora i neba te krš Mosora i Biokova.

Tekst / foto: DVD Supetar

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica