Muzej hrvatskog vatrogastva dobio status muzeja

Slika /slike/19.9.logo_muzej_kola_2017.jpg

Rješenjem Ministarstva kulture i medija Muzej hrvatskog vatrogastva u sastavu Hrvatske vatrogasne zajednice dobio je status muzeja

Povijest Muzeja hrvatskog vatrogastva
Muzej hrvatskog vatrogastva, smješten u Varaždina, ima dugu povijest djelovanja. Još 1964. godine, DVD Varaždin je povodom stote obljetnice oformio prvu povijesnu zbirku. Kako je broj eksponata rastao, 1993. godine predloženo je  otvaranje Muzeja hrvatskog vatrogastva. Isti je otvoren na prigodnoj svečanosti povodom proslave 130. obljetnice rada Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu u lipnju 1994. godine.

Porastom broja eksponata, ali i troškova, potpisan je ugovor između Hrvatske vatrogasne zajednice i Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, kojim HVZ preuzima brigu i daljnja ulaganja u Muzej. Sukladno ugovoru, obnovljena je zgrada u kojoj se postav nalazi. Novi obnovljeni postav, koji su pripremili viši muzejski savjetnik Miroslav Klemm i voditelj muzeja Vedran Runjić, otvoren je za posjetitelje u lipnju 2014. godine. Od tada smo upoznali preko 20000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva s razvojem hrvatskog vatrogastva te organizirali brojne izložbe i događanja edukativnog karaktera.

Formalizacija rada Muzeja
Uvrštenjem Muzeja hrvatskog vatrogastva u novi Zakon o vatrogastvu, učinjen je veliki korak naprijed u formalizaciji rada Muzeja. Iako je Muzej djelovao dugi niz godina, nisu bili zadovoljeni svi zakonski uvjeti za priznavanje službenog statusa muzeja, sukladno važećem Zakonu o muzejima. Muzej je zadovoljio uvjete posjedovanja muzejske građe i muzejske dokumentacije, prostor i sredstva za rad. No uvjet broja stručnih osoba, kao i otvorenost od 1000 sati godišnje  za posjetitelje nisu bili ispunjeni. Pošto je Hrvatska vatrogasna zajednica zaposlila muzejskog tehničara uz voditelja muzeja i time stvorila mogućnost za otvaranje Muzeja tijekom radnih dana u tjednu, svi formalni uvjeti za osnivanje muzeja su stvoreni.

Ministarstvo kulture i medija je rješenjem od 20. listopada 2023. priznalo postojanje svih navedenih formalnih uvjeta. Muzej hrvatskog vatrogastva uveden je početkom studenog u Upisnik javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj koji vodi Muzejski dokumentacijski centar. Ovo rješenje je priznanje Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na radu i trudu u očuvanju hrvatske vatrogasne povijesti. Ujedno je i priznanje svim vatrogasnim organizacijama, institucijama, stručnjacima iz vatrogastva i drugih znanstvenih disciplina, koji su pomogli i pomažu rad Muzeja.

Daljnji planovi
Otvaranjem Muzeja svaki radni dan imamo priliku upoznati još veći broj građana i turista s bogatom hrvatskom vatrogasnom povijesti. Djelatnici Muzeja će nastaviti s radom s grupama, ali i nadopunjavanje muzejske dokumentacije i ostalim djelatnostima iz muzejske struke.
S bogatim programom nastavljamo i u idućoj godini. U Noći muzeja planiramo otvoriti izložbu posvećenu radu Muzeja hrvatskog vatrogastva, povodom 10. obljetnice djelovanja obnovljenog postava. U svibnju otvaramo izložbu posvećenu 160. obljetnici djelovanja Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Uz navedena događanja nastavljamo s pripremama za proširenje muzejskog postava, koje uključuju izradu potrebne dokumentacije i prikupljanje novih predmeta.
Koristimo priliku da pozovemo sve vatrogasne institucije i pojedince zaljubljene u povijest vatrogastva da posjete Muzej te da kroz zajedničku suradnju nastavimo s prezentacijom i očuvanjem bogate vatrogasne povijesti.

Zahvala
Ovom prilikom zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija koje je prepoznalo naš dosadašnji trud, kao i Muzejskom dokumentacijskom centru i Tehničkom muzeju koji nas prate sve ove godine. Posebno zahvaljujemo djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, pripadnicima Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu i vodstvu Vatrogasne zajednice Varaždinske županije koji pružaju pomoć u svim aktivnostima Muzeja.

Velika zahvala ide muzejskim stručnjacima, vatrogascima i entuzijastima: Saša Benko, Mladen Bogdanović, Josip Cingesar, Vesna Dakić, Ivica Labaš, René-Raymond Gulin, Mirko Klemenić, Miroslav Klemm, Stjepan Kovaček, Radovan Martinec, Željko Nagy, Mario Rogina, Emil Smutni, Mirko Svetec, Mladen Šćulac, Mihael Šincek, Nataša Šincek, Damir Trinajstić, Iva Valiđija, Zvonko Videc, Nedeljko Vukalović. 
 
 

Pisane vijesti | Muzej hrvatskog vatrogastva